Lindholmen Science Park

MobilityXlab bjuder in 11 startupföretag för att skapa innovativa mobilitetslösningar med ledare inom branschen

Dela
Neurovetenskapsbaserad mjukvara för att upptäcka förarbeteende, olycksförebyggande system för autonom körning, smart laddning för elfordon, samt dataanslutning och integritet är några av innovationerna som har utvecklats av de elva startupföretagen som ansluter till MobilityXlab. De kommer nu att delta i programmet i minst sex månader för att skapa lösningar tillsammans med de sju världsledande branschpartnerna: CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.
Katarina Brud, Director MobilityXlab. Foto: Lindholmen Science Park
Katarina Brud, Director MobilityXlab. Foto: Lindholmen Science Park

De elva deltagarna kommer från sju olika länder: AUTOCRYPT (Tyskland), Code Intelligence (Tyskland), CorrActions (Israel), dRisk (Storbritannien), Jedlix B.V. (Nederländerna), Latence Tech (Kanada), Minima (Storbritannien), Phantasma Labs (Tyskland), Syntonym (Turkiet), XENSE Vision (Sverige) och Wedge Networks (Kanada).

Startupföretaget Minima, som grundades 2018 i Storbritannien och Schweiz, fokuserar på att skapa en mycket energieffektiv P2P-blockkedjeteknik (peer-to-peer) som möjliggör säker kommunikation mellan alla användare i ett nätverk av uppkopplade fordon, där varje bil är en fullständig nod.

– Minima är det mest decentraliserade och distribuerade blockkedjeprotokollet med öppen källa där varje enhet är en fullständig validerings- och konstruktionsnod. Detta ger censurresistent överföring av information och värde utan latens, förklarar Hugo Feiler, vd på Minima, i en kommentar och fortsätter:

– MobilityXlab ger oss en värdefull möjlighet att samarbeta med några av de största aktörerna inom fordonsindustrin, och erbjuder oss kontakter till rätt specialist från dag ett, vilket vanligtvis är svårt för startupföretag att uppnå på egen hand.

Attraherar globala talanger och teknologi till Sverige

Under ansökningsperioden har startupföretag från 27 olika länder ansökt till MobillityXlab, vilket visar att den programmets samarbetsmodell är framgångsrik i att attrahera global innovation till Sverige.

– Samarbetet med startupföretag är avgörande för att nå säkra, hållbara och effektiva mobilitetslösningar. Eftersom vi kan nå och attrahera företag från hela världen ökar potentialen för innovationsutveckling och vittnar om fördelarna för både branschpartner och startupföretag, säger Jonas Ekmark, ordförande för MobilityXlab och chef för samverkan och teknik på Zenseact.

Totalt har MobilityXlab nu 14 startupföretag i programmet, eftersom tre startupföretag fortsatte från föregående antagning. Sedan starten 2017 har 80 startupföretag deltagit i MobilityXlab och tolv accelerationer, till exempel kommersiella kontrakt eller partnerskap, har uppnåtts.

Samarbetsplattform med flera partner – en win-win modell

Det unika med MobilityXlab är närheten till dess världsledande branschpartner, eftersom deras representanter är involverade i alla delar av organisationen, från screening av nya sökande till att leda samarbetsprogrammen. För att bli inbjuden till programmet måste ett startupföretag dessutom väljas ut av minst två av MobilityXlabs branschpartner, vilket förstärker kunskapsdelningen och ökar resultaten för Proof-Of-Concepts (PoC) och valideringsprojekt.

Urvalsprocessen till MobilityXlab sker två gånger om året och alla partner är djupt integrerade och involverade i urvalet.

– För att hänga med i den snabba innovations- och teknikutvecklingen kan företag inte längre lita på att göra det på egen hand. Vår roll är att främja tillgången till ett produktivt samarbetsnätverk för alla inblandade parter, säger Katarina Brud, director MobilityXlab.

Kontakt
Zenseact
Jonas Ekmark, chef för samverkan och teknik
jonas.ekmark@zenseact.com

MobilityXlab
Katarina Brud, director
katarina.brud@mobilityxlab.com
Tel: 070 866 2977

Startupföretagen i korthet

AUTOCRYPT
Autocrypt tillhandahåller säkerhetslösningar för mobilitet för dagens och morgondagens transportsystem. Lösningarna täcker hela mobilitetsekosystemet från början till slut, uppfyller globala standarder och har framgångsrikt implementerats och testats i verkliga testbäddar och trafiksystem. Vårt mål är tydligt: för att kunna uppfylla morgondagens löften om bättre rörlighet och transporter behöver vi en fordonsmiljö som är säker både för dem som befinner sig i och utanför fordonet. AUTOCRYPT gör den framtiden till verklighet.

Code Intelligence GmbH
Code Intelligence erbjuder användbar applikationstestning för alla. Testplattformen minskar mängden expertkunskap som behövs och hjälper företag att göra sin programvara säker och tillförlitlig genom att upptäcka fel och sårbarheter tidigt och automatiskt i utvecklingsprocessen.

CorrActions
CorrActions neurovetenskapliga plattform upptäcker kognitiva tillstånd (berusning, trötthet, åksjuka etc.) via befintliga rörelsesensorer (hjul, smartphones etc.). Detta bidrar till att uppfylla USA:s och EU:s NCAP-bestämmelser, förebygger olyckor, sänker försäkringspremierna och minskar bränslekostnaderna.

dRisk
För att AV ska bli en kommersiell verklighet börjar AV-utvecklare inse att de måste lära sig att hantera ett stort antal edge cases – oräkneliga högriskscenarier som var för sig är osannolika, men som tillsammans utgör huvuddelen av risken. dRISK löser det här problemet med en komplett tekniksvit för att utbilda och testa AV på den mest varierande samlingen edge cases som någonsin funnits. Denna produkt, det första riktiga förarprovet för självkörande bilar, finansieras av ett stort anslag från Storbritanniens transportdepartement.

Jedlix BV
Jedlix är den ledande leverantören av smarta laddningstjänster som har som mål att göra nollutsläppsladdning till normen för miljontals elbilar på fem kontinenter till 2030. Jedlix samarbetar med energibolag, CPO:er och biltillverkare för att minska den totala ägandekostnaden för elfordon, tjäna pengar på flexibiliteten i deras laddningsprocess på energimarknaderna och optimera användningen av förnybar energi. 

LatenceTech
LatenceTech erbjuder en SaaS-analys- och intäktslösning för cellulära nätverk med särskilt fokus på konnektivitet med ultralåg latens. Med hjälp av aktiva mätningar i realtid och AI hjälper vår lösning mobiloperatörer, telekomleverantörer och avancerade industrier att spåra, förutsäga och säkra de nya fördelarna med 5G-mobilteknik.

Minima
Minima har skapat en nästa generations blockkedjeplattform som är ett helt decentraliserat mobilt protokoll för blockkedjetransaktioner. Dess ultralätta blockkedjeprotokoll gör det möjligt för varje användare att driva en fullständig konstruktions- och valideringsnod. Genom att skapa ett nätverk som ägs, drivs och säkras av användarna, gör plattformen det möjligt för användarna att vara helt självständiga, men samtidigt se till att de är fullt ansvariga.

Phantasma Labs
Phantasma Labs hjälper bilföretag att bygga säkra autonoma fordon. Vi tillhandahåller beteendemodeller av sårbara trafikanter och fordon för virtuell testning och validering av vägplaneringsalgoritmer. Våra intelligenta AI-agenter kan integreras i olika simuleringsverktyg för att utvärdera säkerheten hos AD/ADAS-funktioner.

Syntonym
Syntonym möjliggör integritetslösningar för autonom mobilitet; vår teknik säkerställer anonymisering av förlustfria kameradata i realtid på ett sätt som överensstämmer med GDPR, CCPA och andra dataskyddsförordningar. Syntonym maximerar integritetsskyddet med Synthetic Faces och öppnar en ny dimension av integritetsskyddat digitalt engagemang på flera plattformar.

Wedge Networks
Wedge Networks är ledande inom intelligent förebyggande av hot i realtid. Med patent för djupgående innehållsinspektion och maskininlärning för avancerat förebyggande av hot är det den enda lösningen på marknaden som kan förhindra skadlig kod som aldrig tidigare setts i realtid och som skyddar miljontals anslutna digitala system i 23 länder.

XENSE Vision
XENSE Vision möjliggör autonom körning i de mest utmanande trafiksituationerna genom att utöka fordonets uppfattning med detaljerade insikter bortom siktlinjen. Genom att kombinera flera 3D-sensorer upptäcks alla fordon och personer korrekt på kritiska platser som högtrafikerade korsningar.

Från föregående batch är 12iD, Aiden och Eyescanner kvar i ytterligare sex månader.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Katarina Brud, Director MobilityXlab. Foto: Lindholmen Science Park
Katarina Brud, Director MobilityXlab. Foto: Lindholmen Science Park
Ladda ned bild
MobilityXlab är en del av det unika innovationsklustret Lindholmen Science Park i Göteborg, där alla sju partner finns.
MobilityXlab är en del av det unika innovationsklustret Lindholmen Science Park i Göteborg, där alla sju partner finns.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

MobilityXlab i korthet
MobilityXlab är en samarbetshubb som grundades 2017 av globala företag för att skapa och utveckla nya innovationer inom framtidens mobilitet – med varandra och med startupföretag. Våra sju partner är CEVT, Ericsson, Polestar, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact. Lindholmen Science Parks är värdorganisation. MobilityXlab stöds även av Region Västra Götaland och Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. Under de första fyra åren har MobilityXlabs fått ansökningar från startupföretag från 50 länder. Samarbetsplattformen har resulterat i 72 koncepttester och 12 accelerationer, i form av kommersiella kontrakt eller partnerskap.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Storsatsning på fossilfria industritransporter i norra Sverige24.1.2023 09:02:00 CET | Pressmeddelande

Norra Sverige och Norrbotten står inför de största industriinvesteringarna i modern tid. Som ett led i att stötta utvecklingen inom hållbara tunga transport- och logistiklösningar på väg, järnväg och sjöfart, etableras nationella innovationsplattformen CLOSER i Norrbotten med LTU Business som regional värdorganisation. I samband med etableringen går Region Norrbotten in som partner.

MobilityXlab bjuder in åtta startups att samverka med ledande företag inom mobilitetsbranschen16.1.2023 09:02:00 CET | Pressmeddelande

Att samverka med startupföretag är ett viktigt sätt att producera klimatneutrala fordon snabbare. Hållbara material, produktpass för att spåra livscykeln för elektriska batterier och teknik som kan minska mängden råmaterial som används i batterier är några av de innovationer som utvecklats av de åtta startupföretag som ansluter sig till MobilityXlab.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum