C.F. Møller Architects

Modernisering av Globenområdet – C.F. Møller Architects tecknar nytt ramavtal med SGA Fastigheter

Dela

C.F. Møller Architects har fått i uppdrag att under de kommande fyra åren tillhandahålla arkitekttjänster för utvecklingen av SGAFs fastighetsbestånd. För att erbjuda bättre evenemangsupplevelser och näringslivsmöjligheter moderniseras nu Globenområdet.

Flygbild Globenområdet. Foto: Pixprovider (SGA Fastigheter)
Flygbild Globenområdet. Foto: Pixprovider (SGA Fastigheter)

Huvuduppdraget för SGA Fastigheter, som ägs av Stockholms stad, är att äga, förvalta och utveckla arenorna i Globenområdet, vilket omfattar Tele2 Arena, Globen (f.n. Avicii Arena), inklusive SkyView, Hovet, Annexet samt nöjesdestinationen Tolv Stockholm. Utöver detta äger SGAF markområden som under de kommande tio åren planeras att utvecklas för bland annat bostäder, kontor och handel. Ramavtalet innefattar gestaltningsuppdrag med inriktning att utveckla och förädla SGAFs fastighetsbestånd, projektering av om- och till byggnadsprojekt, samt att som rådgivare bistå i fastighetsrelaterade uppgifter.

”Att återigen få förtroendet att som rådgivare och arkitekt vara med och utveckla denna del av Stockholm är något vi både är stolta över och ser som ett oerhört viktigt uppdrag. Sport och event kommer spela en stor roll i våra framtida samhällen och kräver ett högt fokus i efterdyningarna av en pandemi”, säger Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Den största förändringen under de kommande åren kommer vara integreringen av arenaområdet i det nya Slakthusområdet, som är ett av Stockholms största utvecklingsprojekt, samt underhållsarbete av Globen. Annexet och Globen byggs om och tillsammans med Tele2 Arena får Stockholm ett modernt och konkurrenskraftigt arenabestånd för alla typer utav inomhus- och utomhusevenemang inom musik, idrott och kultur.

Globen omvandlas till en modern arena

Globen invigdes 1989 och är ritat av Berg Arkitektkontor, som sedan 2007 är en del av C.F. Møller Architects. Med en diameter på 110 meter och ett tak på 85 meter är arenan världens största globformade byggnad och idag också en kulturhistoriskt klassificerad byggnad. Den har varit värd för både ishockeyfinaler och Eurovision Song Contest, och rekordet för antalet besökare innehas av Metallica, som hade 16 531 konsertbesökare 2009.

Enligt förslag, som ska presenteras för stadens kommunfullmäktige för beslut under våren 2022, ska Globens arenarum utvecklas för att erbjuda en kvalitativ upplevelse oavsett typ av evenemang och publikmängd. Den unika sfärkänslan kommer att finnas kvar för evenemang som passar den miljön, och för intimare evenemang kommer arenarummet att kunna skalas ner. Läktaren högst upp under taket rivs och ersätts av moderna loger och eventytor, vilket skapar en större närhet till arenagolvet, samt en bättre visuell upplevelse och närhet till uppträdandet. Ombyggnationen ska vara klar våren 2025 och det första stora evenemanget som välkomnas till arenan är ishockey-VM för herrar.

Konceptet för moderniseringen av arenarummet är framtaget av HOK som tillsammans med Legends och Schlaich Bergermann Partner upphandlats av SGAF. I projektet bistår C.F. Møller Architects med sin kompetens och kunskap kring den unika byggnaden som beställarstöd till SGAF, och i projekteringen som lokal arkitekt för HOK.

Förutom Globen står C.F. Møller också bakom Friends Arena i Stockholm, Parken i Köpenhamn, Bislett Stadion i Oslo, Eleda Stadium i Malmö och Randers Stadium i Danmark. De två sistnämnda är mindre arenor som endast är avsedda för fotboll och fokuserar på fotbollsupplevelsen.

Om SGA Fastigheter

Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGA Fastigheter), som ägs av Stockholms stad, är ett renodlat fastighetsbolag som svarar bland annat för förvaltning av Tele2 Arena, Aviici Arena inklusive SkyView, Annexet och Hovet. Utöver detta äger bolaget även nöjesdestinationen Tolv Stockholm samt mark i Globenområdet.

Om HOK

HOK är ett globalt företag med arkitekter, designers och ingenjörer med totalt 1 600 medarbetare på 24 kontor runt om i världen. HOK utformar byggnader och miljöer som svarar mot människan och planetens behov. Deras designers har teknisk spetskompetens och fokuserar på att leverera lösningar som inspirerar kunden och samhället.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Flygbild Globenområdet. Foto: Pixprovider (SGA Fastigheter)
Flygbild Globenområdet. Foto: Pixprovider (SGA Fastigheter)
Ladda ned bild
SkyView, Foto: Sören Andersson, 2see.se (SGA Fastigheter)
SkyView, Foto: Sören Andersson, 2see.se (SGA Fastigheter)
Ladda ned bild
Foto: Nikolaj Jakobsen
Foto: Nikolaj Jakobsen
Ladda ned bild
Foto: Nikolaj Jakobsen
Foto: Nikolaj Jakobsen
Ladda ned bild
Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.
Mårten Leringe, partner och arkitekt på C.F. Møller Architects.
Ladda ned bild

Länkar

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Malmö, Oslo, London, Berlin, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

Vinst för triangelformad kontorsbyggnad och nytt landmärke i Malmö27.4.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Förslaget ”Prisma Parkkvarter3,” tar hem vinst i markanvisningstävling i Hyllie utlyst av Malmö stad. C.F. Møller Architects har tillsammans med Wästbygg tagit fram det vinnande förslaget, som omfattar en triangelformad kontorsbyggnad om 14 500 kvm. Byggnadens höjd varierar från fyra upp till nio våningar och utformas med takterrasser i olika nivåer och uppförs med stomme av trä. Byggstart sker tidigast 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum