Norrköpings kommun

Möjligt med uteserveringar även på vintern i Norrköping

Dela

Norrköpings kommun har i flera år haft möjligheten för restauranger att ansöka om markupplåtelse för uteserveringar även under vintern. En möjlighet som under den rådande pandemin kan hjälpa till att underlätta arbetet med att förhindra smittspridning.

I Norrköpings kommun kan man ansöka om markupplåtelse för både sommar- och vintersäsong. Sommarperioden sträcker sig från 1 april till sista oktober och vintersäsongen från 1 november till 31 mars.

 Det är bra att Norrköpings kommun kan erbjuda det här. Många krogar har haft det tufft under pandemin och förlängda tillstånd gör det enklare för dem att kunna arbeta med att förhindra smittspridning även under vinterhalvåret. Samtidigt är det ett  bra sätt att stötta näringen, säger Karin Jonsson (C),  kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Det handlar alltså om tidsbegränsade tillstånd och inte permanenta. Ett nytt tillstånd behöver sökas inför varje ny säsong. Under vintersäsongen är det vanliga att tillståndet rör en mindre yta än under sommaren. Det eftersom en uteservering inte får förhindra framkomligheten för till exempel snöröjning.

Det är viktigt att säga att det är polisen som beslutar om tillstånd. Kommunen är bara remissinstans, men polisen tar i tillståndsprocessen hänsyn till kommunens yttrande. Det är därför bra om markupplåtelsen diskuterats med kommunen innan tillståndet söks, säger Maria Egebäck, enhetschef för driftstöd och service på Norrköpings kommun.

Om man får tillstånd att ha uteservering även på vintern är det viktigt att tänka på att det kan innebära att man också behöver ansöka om att få ett förlängt serveringstillstånd.

De som har serveringstillstånd för uteservering som gäller året runt behöver inte informera oss, men de som har serveringstillstånd under en viss period behöver ansöka om en ändring. Vi får självklart prioritera dessa ärenden när de kommer, säger Magdalena Öberg, Enhetschef för livsmedel på Norrköpings kommun.

Kontakt:
Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Maria Egebäck (markupplåtelse)
Titel: Enhetschef driftstöd och service
Telefon: 011-151592

Magdalena Öberg (serveringstillstånd)
Titel: enhetschef livsmedel
Telefon: 011-15 63 85
________________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072 584 72 15

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Efter IVO:s granskning – så här arbetar kommunen20.10.2020 18:03:35 CESTPressmeddelande

Det har nu gått en vecka sedan Inspektionen för vård och omsorg (IVO) på en pressträff offentliggjorde sin rapport i ärendet med den treåriga flickan som kallats för Lilla hjärtat. Flickan avled i januari 2020 efter att hon flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar sedan tvångsvården av henne upphört. Så här arbetar Norrköpings kommun nu vidare för att förhindra att någonting liknande händer igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum