Uppsala stift

Möt ärkebiskopen på temat ” Vilka vägar bär till framtiden”?

Dela

Besök på Uppsala brandförsvar, träffa elever på Uppsävjaskolan och samtal med Sävjabiblioteket, Sävja Fritidsgård, Sävja ungdomsmottagning samt Uppsala Ungdomsjour – det är några av programpunkterna när ärkebiskop Antje Jackelén besöker Danmark-Funbo församling under fyra dagar nästa vecka. Dessutom gudstjänster och ett offentligt panelsamtal om hur livet blir hållbart.

Besöket är en biskopsvisitation vilket innebär att ärkebiskopen möter företrädare för lokalsamhället, medlemmar, anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare samt tar del av församlingens verksamhet. Visitationen äger rum den 11-13 februari och avslutas med visitationshögmässa söndagen den 16 februari. Temat för visitationen är ”Vilka vägar bär till framtiden?”.  

– I profeten Jesajas bok läser vi att Gud vill ge oss ”en framtid och ett hopp”. Gemensamt ska vi ställa frågor och samtala om hur vi både modigt och ödmjukt tar emot och gestaltar framtiden. Hur odlar vi hopp inför vår tids utmaningar och utifrån de löften Gud har gett oss? säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Gudstjänsterna är offentliga och dessutom har allmänhet och media möjlighet att träffa ärkebiskop Antje vid ytterligare ett tillfälle under visitationen:

Onsdag 12 februari kl. 19.00, Funbo församlingshem

Öppet församlingsmöte med ämnet ”Hur blir livet hållbart?”. Ärkebiskop Antje Jackelén leder panelsamtal om hållbarhet ur olika aspekter – ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt. I panelen medverkar församlingsborna Claes Lindbergh och Eva Nordblom samt Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet som forskar och undervisar kring hållbar matproduktion och hållbar markanvändning.

Gudstjänster under visitationen:

Onsdag 12 februari

Kl. 9.30 – Morgonbön i Sävja kyrka. Kyrkkaffe

Kl. 17.00 – Pastagudstjänst i Funbo församlingshem

Torsdag 13 februari

KL. 13.00 – Mässa i Sävja kyrka

Söndag 16 februari

Kl. 11.00 – Visitationshögmässa i Danmarks kyrka. Efter gudstjänsten avslutas visitationen med kyrkkaffe och en öppen frågestund med ärkebiskopen i Danmarks bygdegård. Vad vill du fråga ärkebiskop Antje?
I bygdegården visas också barns konst utifrån visitationstemat: ”Vilka vägar bär till framtiden?”

Fakta om visitation:

Visitation innebär att biskopen besöker församlingar för att lyssna och ge råd och inspiration, samt utöva tillsyn. Detta ingår i biskopens uppdrag och ledarskap.

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2018-12-31) 800 620 personer varav 60,6 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum