Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ger stöd till insatser som leder till ökat valdeltagande

Dela

Valdeltagandet i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige är fortsatt lågt. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) stödjer flera projekt som ska leda till ökat valdeltagandet 2018. Insatserna handlar om allt från att engagera valambassadörer, ta fram valmaterial på lätt svenska och ordna politikermöten.

Under 2018 delar MUCF ut 8,5 miljoner i statsbidrag som syftar till att öka valdeltagandet. Vi skriver i en debattartikel idag i Dagens Arena om det stora engagemang som finns i civilsamhället för att öka valdeltagandet och göra det mer likvärdigt.

- Det är viktigt att öka valdeltagandet så att fler använder sin rätt att rösta. Skillnaderna är stora inte bara mellan olika kommuner utan också lokalt mellan olika stadsdelar. Vårt uppdrag är att arbeta för att utjämna skillnaderna inför valet 2018, säger Lena Nyberg, generaldirektör vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

I debattartikeln skriver myndigheten också om det viktiga regeringsuppdrag som MUCF har att samordna genomförandet av demokratiska skolval för elever.

- Skolval är ett viktigt sätt för skolor och kommuner att vara med och ta ansvar för att väcka ungas politiska intresse. Skolvalet ger en inblick i den demokratiska processen och är en konkret åtgärd som ger den som saknar demokratisk tradition, eller inte har fått kunskap om vikten av att rösta med sig hemifrån, chansen att göra sin röst hörd, säger Lena Nyberg.

MUCF arrangerar under årets Almedalsvecka ett seminarium där elevorganisationer bland annat debatterar om skolan vågar att prata politik.

Läs mer om skolval och anmäl skolan till skolval här

Läs MUCF:s skrift Prata politik! Ett metodmaterial om demokratiska samtal i skolan här. Det är ett stöd för lärare på högstadiet eller gymnasiet som vill bjuda in politiska partier till sina skolor. 

Nyckelord

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF i ALMEDALEN. HELA PROGRAMMET - ALLA SAMARBETEN!29.6.2018 10:37Pressmeddelande

Årets Almedalsvecka närmar sig. Det är mycket roligt och med stolthet som vi presenterar vårt fullspäckade schema. Vi deltar i nästan 20 seminarier och arrangerar 4 egna evenemang som ni gärna får titta extra på. De behandlar angelägna frågor i vår samtid: unga hbtq-personers utanförskap på arbetsmarknaden; unga nyanländas rätt att få information om kropp, hälsa och sexualitet; varför det är viktigt för demokratin att arrangera skolval för elever samt hur föreningslivets villkor skiljer sig åt mellan storstad och landsbygd. MUCF är också inbjudna att delta i många andra spännande seminarier, till exempel hos Nordiska Ministerrådet, Ideella trädgården, Sveriges Skolledarförbund, ABF, SKL, Utbildningsradion, Maskrosbarn, FUB, SKB, PwC, Polismyndigheten, Fryshuset och 1,6-miljonerklubben.

Almedalen 2018: Hur funkar sex och relationer i mitt nya land? Unga nyanlända får stöd på Youmo.se.26.6.2018 13:00Pressmeddelande

Hur fungerar sex, kärlek och jämställdhet i Sverige? Hur kan unga nyanlända få den kunskap de har rätt till, stöd till att bearbeta trauma och lära sig bygga meningsfulla relationer i ett land med nya sociala koder? I Almedalen bjuder Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) in till paneldebatt och workshop om den populära webbplatsen Youmo.se.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum