Region UppsalaRegion Uppsala

Myndigheter uppmanar till ”personlig lockdown” i gemensam kampanj

Dela
Region Uppsala, Länsstyrelsen Uppsala län och samtliga länets kommuner går nu ut i en gemensam kampanj som riktar sig till invånarna i Uppsala län. Invånarna uppmanas till ”personlig lockdown” och att de ska utgå från att alla de möter kan vara smittade.

Kampanjen, som startar idag, har tagits fram mot bakgrund av det förvärrade smittläget i Uppsala län. På måndagen vårdades 151 personer med covid-19 på sjukhus, varav 30 inom intensivvården, det högsta antalet hittills under pandemin. Smittspridningen beskrivs som fortsatt mycket hög i hela länet.

- Vi vet att många är trötta på att hålla sig hemma och hålla distansen, men nu är vi i en extrem situation. Belastningen på vården och medarbetarna är hög. Det är endast om alla invånare jobbar gemensamt som vi kan trycka tillbaka smittan. Det finns inget att välja på, vi behöver alla göra ännu lite mer. Genom att ett stort antal aktörer går ihop om samma budskap får vi en ökad tyngd och tydlighet i det vi säger. Det går inte att missförstå vad som gäller, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen.

Budskapet ”personlig lockdown” innebär inte att det införs några nya lagar eller myndighetsriktlinjer.

- Det är inte samma sak som de formella nedstängningar som man haft i andra länder. Det handlar mer om ett förhållningssätt. Vi har valt uttrycket för att vi tycker att det beskriver hur man bör bete sig i det här läget. Det handlar om att stänga ner så mycket som möjligt av ens vanliga sociala liv, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Bakom kampanjen står även många företag och föreningar. Alla som vill kan använda sig av och sprida kampanjmaterialet.

– Det här är en kraftsamling för hela länet och vi hoppas nu att invånarna inte bara ska sprida budskapet, utan också leva efter det. Liv och hälsa står på spel, men åtgärderna är också långsiktigt viktiga för länets företagande, forskning och utbildning. Om vi anstränger oss ännu mer under ett par veckor nu kommer det att ge oss mycket tillbaka längre fram, säger landshövding Göran Enander.

Uppsala kommun är ett av de områden där smittspridningen just nu är stor.

- Uppsalaborna har gjort en heroisk insats det senaste året och det känns tufft att be om mer. Men i väntan på vaccinering måste vi göra vårt yttersta för att stoppa smittspridningen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande Uppsala.

Nyckelord

Kontakter

Emilie Orring (M), ordf regionstyrelsen, tel 076-785 41 72
Göran Enander, landshövding Uppsala län, tel 010-223 32 40
Erik Pelling (S), ordf kommunstyrelsen Uppsala kommun, tel 018-727 13 18
Johan Nöjd, smittskyddsläkare, tel 018-611 92 30

Bilder

Länkar

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Förtroendet för hälso- och sjukvården minskar28.2.2023 10:00:32 CET | Pressmeddelande

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan 2019 och 2021 (under pandemin). Nya siffror från SKR:s Hälso- och sjukvårdsbarometer visar nu att förtroendet för hälso- och sjukvården har minskat, både i länet och i riket. 65 procent av befolkningen i Uppsala län har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården. Motsvarande andel år 2021 var 72 procent. Dock är förtroendet för hälso- och sjukvården högre i Uppsala län än genomsnittet för riket (62 procent).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum