Kungl. Patriotiska Sällskapet

Näringslivsmedaljen 2022 till Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive

Dela

Sju mottagare får Näringslivsmedaljen 2022. H.K.H. Prins Carl Philip överlämnar medaljerna vid Kungl. Patriotiska Sällskapets årshögtid 23 maj på Riddarhuset. Christian von Koenigsegg tilldelas medaljen för att sitt framgångsrika företagande inom ett smalt segment.

Embargo till måndagen den 23 maj på morgonen. 
På kvällen den 23 maj publiceras nya bilder från utdelningen.

Koenigsegg Automotive grundades utifrån drömmen och visionen om den unika sportbilen. Året var 1994 och grundaren Christian von Koenigsegg var 22 år. Han är fortfarande dess vd och tillverkningen sker i fabriken i Ängelholm, idag med 500 anställda, en omsättning på 600 miljoner kronor. Företaget producerar exklusiva och skräddarsydda prestandabilar och har ett starkt engagemang för innovation och teknik.

– För att i ett smalt segment av bilindustrin ha förverkligat drömmen om en sportbil med hög kvalité, så lyder motiveringen berättar Kjell Blückert, Kungl. Patriotiska Sällskapets ständige sekreterare. Förslagsställare är ledamöterna Hans Eric Brodin och Hans von Stockenström.

Koenigsegg och företaget har tilldelats utmärkelser inom design, teknik, affärsutveckling och fordonsprestanda men är förmodligen mest kända för sina världsrekordbrytande hyperbilar – bara under 2017 satte företaget fem världshastighets- och accelerationsrekord, som fortfarande står kvar idag. Koenigsegg har utmanande sagt: ”Vanliga bilar kan tas bort i framtiden. Det räcker med sportbilar för bilfreaks och självkörande poddar.”

– Smickrande och hedrande, och något jag inte trodde skulle hända när jag satte igång, säger medaljören Christian von Koenigsegg. Så länge jag kan komma ihåg har jag velat bygga sportbilar, jag och företaget är verkligen ett levande exempel på att man kan gör lite vad som helst bara man brinner för det.

Se hela intervjun i vår presentationsfilm:
https://drive.google.com/file/d/1ydt9KptejPA4VuGtDp5Tgbl-ZniMPGyW/view?usp=sharing

Mottagare av Näringslivsmedaljen 2022
Peter Fornstam, Svenska Bio, Stockholms län
Nils-Åke Hallström, C Hallströms Verkstäder, Jämtlands län
Knut Knutson, Uppsala Nya Auktionskammare, Uppsala län
Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive, Skåne län
Anders Müntzing, Triumf Glass, Västra Götalands län
Cassandra Rhodin, Mini Rodini, Stockholms län
Pär Svärdson, Apotea, Uppsala län

Dessutom delas Medalj för betydande gärning ut till Ärkebiskop Benyamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och högtidstalet ”Patriotism och integration” hålls av docent Mauricio Rojas.

Om Näringslivsmedaljen – Medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv  
Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm).

Nyckelord

Kontakter

Ständig sekreterare:
Kjell Blückert
Kansli- och fondansvarig
kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 76 62

Biträdande sekreterare: Anette Jonsson
Kommunikations- och medaljansvarig
anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 74 63

Bilder

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på över 800 Mkr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum