Kungl. Patriotiska Sällskapet

Näringslivsmedaljen 2022 till Peter Fornstam, Svenska Bio

Dela

Sju mottagare får Näringslivsmedaljen 2022. H.K.H. Prins Carl Philip överlämnar medaljerna vid Kungl. Patriotiska Sällskapets årshögtid 23 maj på Riddarhuset. Peter Fornstam tilldelas medaljen för sin kamplust för svenska biografer.

Embargo till måndagen den 23 maj på morgonen. 
På kvällen den 23 maj publiceras nya bilder från utdelningen.

I över hundra år har familjen Fornstam drivit biografer. Peter Fornstam är vd för familjeföretaget Svenska Bio som grundades av hans farfar Karl, som en gång började med att öppna en tältbiograf. Svenska Bio är idag Sveriges näst största biografkedja med 38 biografer på 35 orter och 148 salonger. Företaget sysselsätter 500 personer. 

– För att med osviklig optimism ha kämpat för det egna företagets och en hel branschs överlevnad i en kristid, så lyder motiveringen berättar Kjell Blückert, Kungl. Patriotiska Sällskapets ständige sekreterare. Förslagsställare är ledamoten Gunilla Engelbert.

Fornstam är en viktig talesperson för filmbranschen och tvekar inte att ta till orda. Under pandemin fortsatte Svenska Bio envist att hålla öppet. Han fick frågan om han inte förlorade pengar: ”Ja, det gör jag men det gör jag ju ändå. Det här beslutet visar också lite kamplust och kämpaglädje.” Peter Fornstam är ordförande i branschorganisationen Sveriges Biografägareförbund och ledamot i ett flertal centrala bolag i filmbranschen – en viktig kugge i hela maskineriet.

– Jag är väldigt stolt, säger medaljören Peter Fornstam. Alla biografer har överlevt, det finns inga konkurser i biografbranschen pga pandemin. Biografen som sådan är en samhällsbärare, något för medborgarna att komma tillbaka till efter pandemin, och jag tycker som biografkramare att det är den optimala miljön att se film, allt annat är bara kopior.

Se hela intervjun i vår presentationsfilm:
https://drive.google.com/file/d/1hl8GNFdZLMSV6FAjv3BM15xopMSqZceC/view?usp=sharing 

Mottagare av Näringslivsmedaljen 2022
Peter Fornstam, Svenska Bio, Stockholms län
Nils-Åke Hallström, C Hallströms Verkstäder, Jämtlands län
Knut Knutson, Uppsala Nya Auktionskammare, Uppsala län
Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive, Skåne län
Anders Müntzing, Triumf Glass, Västra Götalands län
Cassandra Rhodin, Mini Rodini, Stockholms län
Pär Svärdson, Apotea, Uppsala län

Dessutom delas Medalj för betydande gärning ut till Ärkebiskop Benyamin Atas, Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och högtidstalet ”Patriotism och integration” hålls av docent Mauricio Rojas.

Om Näringslivsmedaljen – Medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv  
Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm).

Nyckelord

Kontakter

Ständig sekreterare:
Kjell Blückert
Kansli- och fondansvarig
kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 76 62

Biträdande sekreterare: Anette Jonsson
Kommunikations- och medaljansvarig
anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se
070-278 74 63

Bilder

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på över 800 Mkr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum