Nato-inslag i P4 Extra fälls för ensidighet
Utgångspunkten för inslaget som sändes den 16 mars 2022 var att belysa vad ett Natomedlemskap skulle kunna innebära för Sverige och vilka argument som fanns för respektive emot ett svenskt medlemskap. Den inbjudne expertens uttalanden handlade dock om fördelarna med ett medlemskap och han tog tydligt ställning för ett svenskt medlemskap. Programledaren balanserade inte upp den ensidiga redogörelsen för ett medlemskap. Givet inslagets utgångspunkt att belysa för- och nackdelar anser granskningsnämnden att inslaget strider mot kravet på opartiskhet (22/01081).
Innehållsregler för radio och tv-sändningar
Radio- och tv-sändningar ska följa de krav och regler som finns uppställda i sändningstillstånden och i Radio- och tv-lagen. Public service-företagen har i sina sändningstillstånd ett krav på opartiskhet. Det innebär enligt granskningsnämndens praxis bland annat att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas ensidigt, så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar ett program eller inslag. Det är tillåtet att skildra ett ämne från en speciell utgångspunkt, men i så fall bör detta klart framgå av programmet eller programpresentationen.
Övriga fällda ärenden
- SR:s Studio Ett, om desinformation i kriget i Ukraina, för utebliven möjlighet till bemötande av kritik mot en utpekat part (22/01624).
Friade ärenden
- SVT:s Nyheter direkt, en samsändning med Deutsche Welle (22/01136).
- SVT:s program Uppdrag granskning: Regionlotteriet del 2 (22/01273).
- SVT:s program Natomedlemskap? Frågor och svar (22/01515).
- Inslag i SVT:s Nyhetstecken om att en partiledare felciterats (22/01588).
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-580 070 00presskontakt@mprt.seLänkar
Om
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.
Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Granskningsnämnden fäller Ekot18.11.2024 11:42:17 CET | Pressmeddelande
Sveriges Radios sändning i Ekot den 1 juli 2024 fälls för missvisande beskrivning av var området Golanhöjderna ligger. Inslaget strider mot kravet på saklighet.
Unga tar del av nyheter på sociala medier men utan tillit4.11.2024 09:08:18 CET | Pressmeddelande
Mediemyndighetens årliga rapport Mediekonsumtion 2024 visar att nyhetskonsumtionen i Sverige fortfarande är på en hög nivå. Hos de yngre ökar användandet av sociala medier som nyhetskälla trots att de inte helt litar på informationen.
Nationell konferens om barns och ungas trygghet på nätet24.10.2024 10:58:50 CEST | Pressmeddelande
Den 25 oktober anordnar Safer Internet Centre i Sverige en nationell konferens om ” Ett bättre internet för barn”. Safer Internet Centre drivs av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT.
Mediebranschens omsättning minskar visar ny rapport23.10.2024 10:26:12 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade den svenska mediebranschens intäkter från reklam. Dessutom höll hushållen hårt i sina plånböcker under lågkonjunkturen. Det innebar att försäljningsintäkterna minskade för många radio-, tidnings- och tv-bolag. Det visar Mediemyndighetens nya rapport Medieekonomi 2024.
Granskningsnämnden fäller inslag om Palestina21.10.2024 12:04:06 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sveriges Radios program Klartext för att det innehöll en felaktig beskrivning av Palestina. Inslaget fälls mot kravet på saklighet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum