Naturskyddsföreningen kommenterar FN:s klimatrapport
- De kommande sju åren är avgörande för livsbetingelserna på jorden. Även om vi nu befinner oss i ett mycket svårt läge, vore det djupt oansvarigt att ge upp. Varje tiondels grad uppvärmning har stor påverkan på hur svåra klimatförändringar vi måste anpassa oss till. Rapporten visar att lösningarna för att ta oss ur klimatkrisen redan finns tillhands – nu måste de omsättas till handling. Det går fortfarande att hejda en genom en snabb omställning från fossilt till förnybart och utökat skydd av naturliga kolsänkor, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen understryker FN:s klimatpanels och den samlade forskningens budskap om att omställningstakten måste öka markant och samtidigt bidra till klimaträttvisa.
- De politiska planerna är idag dessvärre långt ifrån tillräckliga. Enligt IPCC investeras det fortfarande globalt mer i fossila bränslen än i klimatomställningen. Också i Sverige har regeringen avvecklat avgörande delar av den förra regeringens utsläppsminskande åtgärder. Detta är allvarligt och innebär att världen är på väg mot mycket farliga klimatförändringar, som redan idag har förödande konsekvenser för människor och natur världen över. Därför är det skarpt läge för regeringen att leverera och visa ledarskap, speciellt för resursstarka länder som Sverige, säger Karin Lexén.
Enligt Sveriges klimatlag måste regeringen ta fram en klimathandlingsplan, som leder till att Sverige uppnår sina klimatmål. Denna klimathandlingsplan är den sista som kan presentera åtgärder för att säkerställa att Sverige når klimatmålen till 2030, vilket är avgörande för chanserna att nå målen 2045. Regeringen har meddelat att den arbetar med att presentera en klimathandlingsplan under hösten 2023.
- Det är viktigt att regeringens klimathandlingsplan är tydlig och konkret, och innehåller effektiva åtgärder som ger stora utsläppsminskningar i närtid. Åtgärderna måste utsläppsberäknas så långt som möjligt, och planen behöver precisera hur Sveriges klimatmål ska nås, såväl till 2030 som på längre sikt, säger Karin Lexén.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum