Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen om COP27: Litet steg mot klimaträttvisa

Dela
FN:s klimattoppmöte COP27 avslutades nu på morgonen på övertid i Sharm el-Sheikh, Egypten. Naturskyddsföreningen hade hoppats på ett betydligt mer kraftfullt svar på klimatkrisen och tydligare besked om hur tidigare beslut och löften ska uppfyllas, men bedömer det som ett framsteg när det gäller hur de fattigaste länderna ska ersättas för skador och förluster.

Fokus för klimattoppmötet COP27 i Sharm el-Sheikh var genomförandet av redan fattade beslut och löften, bland annat om hur rika länder ska leva upp till sina löften om finansiering av klimatåtgärder och besluta om ökat stöd framåt, hur skador och förluster vid exempelvis klimatrelaterade extremväder ska finansieras samt hur omställningen ska kunna ske på ett rättvist sätt. Inför mötet hade bara ett fåtal länder återkommit med skärpta klimatplaner, vilket beslutades i på COP26 i Glasgow.

– Jag hade hoppats på mycket tydligare besked från världens ledare om skärpta åtaganden för att klara 1,5-gradersmålet och om ambitiösa och konkreta mål för klimatfinansiering efter 2025. Men det är glädjande att länderna har enats om en fond för att ersätta de fattigaste länderna för skador och förluster, länder som bär minst skuld till klimatkrisen och ofta drabbas hårdast av dess effekter. Resultatet från COP27 kan beskrivas som ett litet steg mot klimaträttvisa, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Förutom bristande respekt för mänskliga rättigheter och tillgänglighet för ideella organisationer har värdlandet Egypten kritiserats för en långsam och icke-transparent process. Det första utkastet kom sent och saknade helt några av de viktigaste frågorna. Det fanns in i det sista farhågor om att COP27 skulle kunna innebära steg bakåt för klimatarbetet och att förhandlingarna helt skulle bryta samman.

– Det är viktigt för förtroendet för det globala klimatsamarbetet att världens länder vill och kan enas om gemensamma åtgärder, men slutdokumentet lämnar mycket övrigt att önska. Naturskyddsföreningen hade velat se mycket skarpare skrivningar om 1,5-gradersmålet och hur det ska uppnås, samt att alla fossila bränslen och subventioner ska fasas ut. Detta är ett undermåligt svar på klimatkrisen – och tiden håller på att rinna ut, säger Karin Lexén.

Den nya regeringens politik och budget innebär att Sveriges utsläpp ökar, samtidigt som mer pengar går till fossila subventioner. Nedskärningar i biståndet på cirka sju miljarder kronor riskerar dessutom att innebära att Sveriges stöd till länder som drabbas av klimatförändringarna minskar.

– Det är glädjande att Sverige och EU har varit så tydliga i förhandlingarna om att hålla fast vid bland annat 1,5-gradersmålet. Detta måste självklart också omsättas i konkret politik på hemmaplan. Det återstår fortfarande för regeringen att visa hur de avser att nå Sveriges klimatmål till 2030, men vi ser fram emot fortsatt dialog, inte minst om nästa klimathandlingsplan, säger Karin Lexén.

Presskontakt i Sharm el-Sheikh
Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef
070-726 65 40
hanna.berheimbrudin@naturskyddsforeningen.se

Mer information

Vad hoppas vi COP27 leder till (naturskyddsforeningen.se)

- I bilaga hittar du Naturskyddsföreningens positionspapper inför COP27.

Fakta: FN:s klimattoppmöte i Sharm el-Sheikh 2022

Klimattoppmötet COP27 hölls i Sharm el-Sheikh i Egypten 6–18 november 2022 och fortsatte på övertid till natten mot söndag 20 november. Mötet var det tjugosjunde under FN:s klimatkonvention och skulle ha fokus på implementation. På agendan stod bland annat hur rika länder ska leva upp till befintliga löften om finansiering av klimatåtgärder, hur skador och förluster vid exempelvis extremväder ska finansieras samt hur omställningen ska kunna ske på ett rättvist sätt. Inför mötet skulle länderna ha återkommit med skärpta klimatplaner, vilket beslutades i på COP26 i Glasgow.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye