Naturvetarna

Naturvetarnas kommentar kring regeringens satsningar på utbildning och arbetsmarknad i budgeten: ”Ta chansen och ställ om mot ett grönare samhälle”

Dela

Bra att regeringen tillsätter medel i budgeten för fler studieplatser på högskolan, och satsar på företagande som håller Sverige rullande. Men se samtidigt till att dessa insatser viktas så naturvetare får ta del av dem – det är nämligen de som bygger morgondagens gröna samhälle, menar Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

I budgetproposition 2021 föreslås ytterligare 100 miljoner kronor för att säkerställa ett effektivt genomförande av Arbetsförmedlingens intensivår för nyanlända. Naturvetarna välkomnar satsningen då det är en viktig del i att säkra Sveriges framtida konkurrenskraft.

-          Cirka trettio procent av naturvetare på arbetsmarknaden har sitt ursprung i andra länder. För Sveriges framtida kompetensförsörjning är det centralt att naturvetare med en examen från annat land inte bara kommer i ett arbete utan i rätt arbete utifrån deras kompetens.

Kompetensutveckla under permittering – för att möta den gröna omställningen

Regeringen utlovar att arbetsgivare ska kunna ersättas för 60 procent av kostnaderna, upp till ett högstabelopp per arbetstagare, för kompetensinsatser under arbetsbefriad tid vid korttidspermittering. Bra, tycker Naturvetarna. I synnerhet om detta utnyttjas till att ställa om och kompetensutveckla för morgondagens gröna samhälle.

- Förhoppningsvis tar många arbetsgivare chansen nu att rusta för framtidens arbetsmarknad, för att möta den fördjupade digitala och gröna omställning som pågår.

Utbildningsplatser bör vikas åt naturvetare

Regeringen tillför medel för 6 000 nya utbildningsplatser på högskolor och universitet. Naturvetarna hoppas att detta ska komma unga till del, och att en del av platserna ska vikas åt naturvetenskapliga utbildningar.

-          Högskoleutbildade naturvetare efterfrågas i många branscher. Vi hoppas att regeringen tar hänsyn till detta och viker en större del platser åt naturvetare.

I budgetpropositionen för 2021 är det också en stor tonvikt på offentliga investeringar och offentlig konsumtion. Tanken är att sådana insatser ska hålla ekonomin och arbetsmarknaden under armarna i den tuffa ekonomiska situation som Sverige befinner sig.

Här är Naturvetarnas förhoppning att många av de branscher där naturvetare verkar, som har framtiden för sig och kommer vara livskraftiga på sikt - som till exempel IT, life science och gröna näringar – satsas på genom riktade insatser. Under de närmaste åren kommer det vara än viktigare än normalt att främja främst innovativa och utvecklingsorienterade företag och branscher.

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Ett lyft som kan få mer forskning att flyga16.10.2020 13:09:13 CESTPressmeddelande

Med de förslag som läggs fram till regeringen i dag, i utredningen om ett utvecklat innovationsstöd vid universitet och högskolor (U 2019:02), ökar möjligheterna att forskning och andra kunskaper som tas fram på Sveriges högskolor kommer samhället till nytta som nya produkter, processer och tjänster. Naturvetarna har under lång tid drivit opinion i dessa frågor och varit aktiva under utredningen. När förslagen nu läggs fram, är förbundet positivt till det som presenteras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum