Axess

Nominerade till Stora Fackbokspriset

Dela

Axel och Margaret Ax:son Johnsons Stiftelse för allmännyttiga ändamål utdelar varje år, givet det finns en värdig mottagare, Stora fackbokspriset om 125 000 kronor till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning tradition”. Tanken är att stödja det slag framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att på svensk botten uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.​

De nominerade för Stora Fackbokspriset 2018 är:

Jonna Bornemark: Det omätbaras renässans. En uppgörelse med pedanternas världsherravälde (Volante förlag)

Per I Gedin: När Sverige blev modernt. Gregor Paulsson, Vackrare vardagsvara, funktionalismen och Stockholmsutställningen 1930 (Bonniers)

Per Landin: Langbehns testamente. Ett tyskt århundrade i tio kapitel (Augusti förlag)

Jens Liljestrand: Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg (Bonniers)

Jan Romgard: Polarforskaren som strandade i Kina. Johan Gunnar Andersson & de svenska Asienexpeditionerna (Fri tanke förlag)

Kari Tarkiainen: Moskoviten. Sverige och Ryssland 1478–1721 (Svenska Litteratursällskapet i Finland)

För vidare frågor kontakta Peter Luthersson på Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse
peter.luthersson@axsonjohnsonstiftelsen.se

Kontakter

Bilder

Om

Axess
Axess
Jakobsbergsgatan 2
111 44 Stockholm

http://www.axess.se

Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål är en privat stiftelse vars huvudsakliga ändamål är att allmänt främja vetenskaplig forskning. Den stödjer särskilt humaniora och samhällsvetenskap. Stiftelsen grundades 1947 av generalkonsul Axel Ax:son Johnson (1876-1958), ägaren av Nordstjernankoncernen, tillsammans med hans hustru Margaret (1887-1966).

Stiftelsens vision är att stödja individer, idéer och projekt inom humaniora som löper risken att befinna sig utanför samtida trender, men som i ett längre perspektiv anses ha ett betydande värde för allmänheten genom bevarande av traditioner och förnyelse och utveckling av samhället.  Mottot är ”excellens och tillgänglighet”.

Stiftelsen inriktar sig på ett fåtal områden och projekt inom humaniora som anses kunna ge långsiktiga och högkvalitativa resultat. Stiftelsen motiveras av ett medborgerligt engagemang och dess aktiviteter genomförs långsiktigt och utifrån ett internationellt perspektiv.

Samhällen utvecklas genom möten mellan människor. Stiftelsen ska utgöra ett forum för oberoende intellektuellt meningsutbyte i Sverige och världen där en viktig beståndsdel utgörs av introducerandet av internationell och interdisciplinär debatt inom humaniora i Sverige och stimulera till att svenskar också deltar i den internationella debatten utifrån devisen Sverige i världen, världen i Sverige.

Följ Axess

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Axess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum