Byggföretagen

Nordiska byggkonjunkturen: Sverige sämst i klassen

Dela

Sverige är sämst i Norden när det kommer till antalet påbörjade lägenheter per capita. Det visar Sveriges Byggindustriers sammanställning av bygginvesteringarna i de nordiska länderna.

Johan Deremar, prognosansvarig, Sveriges Byggindustrier
Johan Deremar, prognosansvarig, Sveriges Byggindustrier

- Den nordiska konjunkturen mattas av. Bostadsbyggandet nådde sin topp 2017. Störst är fallet i Sverige där bostadsinvesteringarna minskar med 13 procent under prognosperioden 2019-2020. Av samtliga nordiska länder kan bara Island visa ett ökat bostadsbyggande under 2020, säger Johan Deremar, prognosansvarig, Sveriges Byggindustrier.

De totala bygginvesteringarna i Sverige minskar med fyra procent under perioden 2019-2020. I Finland är minskningen två procent – medan övriga nordiska länder visar tillväxt.

- Precis som i Sverige förs det i Finland diskussioner kring hur reglerna för bostadslån ska utformas för att inte hämma nyproduktionen av bostäder, säger Johan Deremar.

Totalt beräknar Sveriges Byggindustrier att Sveriges BNP växer med 0,9 procent under innevarande år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Deremar, prognosansvarig, Sveriges Byggindustrier
Johan Deremar, prognosansvarig, Sveriges Byggindustrier
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Hon blev Årets byggkvinna 202123.4.2021 14:04:01 CEST | Pressmeddelande

Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef, kan nu även titulera sig Årets byggkvinna 2021. Emmalena har i sin roll som plåtslagare och byggchef bidragit till en bättre arbetsmiljö på såväl plåtföretaget som hon är verksam i som i branschen. Hon arbetar med viktiga områden som psykosocial hälsa, mobbing och trakasserier för att skapa en bättre bransch. Utöver det arbetar hon nära utbildningsorganisationer för att säkra kompetensen till byggbranschen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum