Porsche Carrera Cup Scandinavia

Norge nästa för Robin Hansson & Co i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Robin Hansson gjorde succé och vann båda racen i Porsche Carrera Cup-premiären på Ring Knutstorp för två veckor sedan. Ändå är han ingen given favorit inför deltävling på Rudskogen Motorsenter 18-19 maj. – Jag har inte så mycket erfarenhet av den norska banan. Tyvärr. Första, och hittills enda gången jag tävlat där var 2017. Då bröt jag det första heatet och kom aldrig till start i det andra. Så jag är pank på den banan, säger Robin.

Robin Hansson, Fragus Motorsport, etta i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför deltävlingen i Norge kommande helg. Foto: Micke Fransson
Robin Hansson, Fragus Motorsport, etta i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför deltävlingen i Norge kommande helg. Foto: Micke Fransson

Kommande helgs besök på Rudskogen Motorsenter är Porsche Carrera Cup Scandinavias fjärde på tre säsonger. Regerande mästaren Lukas Sundahl har startat och fullföljt alla hittills. Det ska jämföras med Robin Hansson facit från 2017. I fjol tog göteborgaren ett sabbatsår från racingen och var inte med alls.

– Klart att det är en nackdel, det är alltid en nackdel att ha kört mindre än alla andra, konstaterar den 22-årige göteborgaren.

Står över test?

Vad detta kommer att betyda när det väl drar ihop sig till race i Rakkestad på söndag återstår att se. Helgen inleds med tre långa testpass innan lördagen avslutas med officiellt test och kval.

– Vi har många testpass, men jag tror faktiskt inte att jag kommer att köra alla, säger Robin något förvånande.

# Varför?

– Jag vet inte, känner inte för det (skratt). Jag kan inte berätta det. Det är en teamhemlighet. 

Fragus i topp

Robin Hansson och Fragus Motorsport fick en perfekt start på mästerskapet. Förutom att Robin vann båda premiärracen var hans teamkompis, jämngamle Pontus Fredricsson, tvåa i båda heaten. Firma Hansson & Fredricsson toppar också mästerskapstabellen inför deltävlingen i Norge. Robin är etta, fem poäng före Pontus.

– Det var bra race på Knutstorp, det gick bra för oss och nu tar vi nya tag. Jag ser fram emot tävlingen, det ska bli kul.

Många frågor

Hur kul? Kan Robin Hansson följa upp succén från premiären och slå till med en ny dubbelseger för Fragus Motorsport?

Det är en av många frågor inför helgens övningar på banan med fantasieggande och respektingivande kurvnamn som Angsten och Slaktar´n. 

Andra intressanta frågeställningar är: 

• Har Roar Lindland turen på sin sida, slipper han kollisioner och kan upprepa fjolårets starka insats på hemmabanan: en seger och ytterligare tre pallplatser?

• Får regerande mästaren Lukas Sundahl allt att fungera i kvalet den här gången och går mot säsongens första fullpoängare? 

• Kan Pontus Fredricsson rida vidare på framgångsvågen från premiären då han tog sin första kvalseger och följde upp den med dubbla andraplatser i racen?

• Blir det nytt personligt rekord för formstarke Anton Marklund som gjorde sin bästa PCCS-tävling någonsin på Ring Knutstorp där han bland annat stod på pallen som trea efter det andra heatet?

Tätt i toppen

I Porsche Approved Cup – Porsche 911 GT3 Cup (991 I) – var det många förare som delade på huvudrollen genom premiärtävlingen. Nykomlingen Edvin Hellsten var kvalets stora stjärna med bästa varvtid och dubbla bonuspoäng. Han hade även snabbaste varv (vilket också gav extrapoäng) i det inledande heatet, men tjuvstart och fortkörning i depån grusade hans möjligheter till en framskjuten placering. I stället övertog Hugo Andersson huvudrollen då hans tiondeplats totalt också innebar seger i klassen.

Det andra heatet, som avgjordes i regn, såg tidigare PCCS-mästaren Fredrik Ros som segrare. Triumfen i Porsche Approved Cup erövrade han med en imponerande stark åttondeplats totalt. Men snabbast på banan var han inte. Bonuspoängen för bästa varvtid i klassen gick nämligen till Patrik Skoog, som med den extra pinnen och en andra- och en tredjeplats också toppar tabellen inför deltävlingen på Rudskogen. 

Samma placeringsfacit, trea och tvåa, nådde unge norrmannen Emil Heyerdahl, som därmed delar andraplats med Ros. Båda är bara en enda poäng bakom Skoog. 

Fyra, bara fem poäng från täten är Hugo Andersson, som i sin tur har Hellsten bara tre poäng bakom sig.

Rantzow i ledning

I Masters Cup för förare över 40 år och tävlande i Porsche 911 GT3 Cup (991 II) inledde Magnus Öhman premiären bäst med en åttondeplats i kvalet. Som ende Masters-förare avancerade han därmed till Q2 där han blev sjua. Från åttonde startposition inledde Öhman det första heatet strålande, men i första kurvan blev det trångt och teamkompisen och favoriten i Masters Cup, skåningen Lars-Bertil Rantzow, kunde ta sig förbi och behöll tätpositionen hela vägen in i mål.

I det andra racet laddade Öhman för revansch när han snurrade olyckligt på utvarvet bakom säkerhetsbil och halkade ner till näst sista plats i det 22 bilar stora startfältet. Från det utgångsläget hade han självklart ingen chans till någon topposition. Men Öhman körde upp sig till 13:e plats totalt och trea i klassen.

Rantzow tog andra raka segern på hemmabanan och hade Christoffer Bergström, – trea i det första racet – närmast efter sig över mållinjen. Inför deltävlingen i Norge toppar Rantzow tabellen på maximala 40 poäng, sex fler än både Bergström och Öhman.  

Live timing

Deltävlingen på Rudskogen Motorsenter 18-19 maj är den enda i kalendern som inte direktsänds eller eftersänds i Viasat Motor eller Viaplay. 

För dig som inte kan se tävlingen på plats finns det ändå en chans att följa händelseutvecklingen på den häftiga banan i Rakkestad. Gå in på www.carreracup.se och tryck på ”Livetiming”. Där serveras alla resultat och såväl tester som kval och race redovisas live varv för varv.

Porsche Carrara Cup 

Tidsschema Rudskogen Motorsenter 18-19 maj 2019

Lördag 18 maj

Kl 08.00: Test 1 (50 min)

Kl 10.00: Test 2 (50 min)

Kl 12.00: Test 3 (50 min)

Kl 16.45: Officiellt test (25 min)

Kl 19.10: Kval, Q1 och Q2 (30 min)

Söndag 19 maj

Kl 09.30: Race 1 (20 min)

Kl 14.40: Race 2 (20 min)

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 

Ställningen i mästerskapet efter 1 av 7 deltävlingar.

1) Robin Hansson, Fragus Motorsport, 42 poäng

2) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 37

3) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 31

4) Anton Marklund, Marklund Motorsport, 30

5) Hugo Nerman, WestCoast Racing, 22

6) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 18

7) Christoffer Bergström, Team Pampas, 15

8) Magnus Öhman, Mtech Competition, 13

9) Roar Lindland, Porsche Performance Team Norway – WestCoast Racing, 12

10) Fredrik Ros, Steber Racing, 11

11) Emil Heyerdahl, Team Greenpower, 10

12) Patrik Skoog, PFI Racing,10

13) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 9

14) Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team, 6

15) Edvin Hellsten, Nova Racing, 3

16) Ole William Nærsnes, Jaffa Racing, 3

17) Franck Århage, Århage Motoprsport, 2

18) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 0

Johan Andersson, Fragus Motorsport, 0

Roger Hermansen, Hermansen Racing, 0

Krister Andero, Prido Racing, 0

Porsche Approved Cup.

1) Skoog, 35 poäng

2) Ros, 34

3) Heyerdahl, 34

4) H. Andersson, 30

5) Hellsten, 27

6) Århage, 24

7) Hermansen, 18

Masters Cup.

1) Rantzow, 40 poäng

2) Bergström, 34

3) Öhman, 34

4) T. Karlsson, 28

5) Andersson, 24

6) Andero, 20

Kalender Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 

3-4 maj: Ring Knutstorp, Kågeröd

18-19 maj: Rudskogen Motorsenter, Norge

1-2 juni: Scandinavian Racing, Anderstorp

14-15 juni: Drivecenter Arena, Fällfors

17-18 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga

13-14 september: Rudskogen Motorsenter, Norge

4-5 oktober: Mantorp Park, Mantorp

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Robin Hansson, Fragus Motorsport, etta i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför deltävlingen i Norge kommande helg. Foto: Micke Fransson
Robin Hansson, Fragus Motorsport, etta i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför deltävlingen i Norge kommande helg. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Robin Hanson, Porsche 911 GT3 Cup (991 II)
Robin Hanson, Porsche 911 GT3 Cup (991 II)
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport. Foto: Micke Fransson
Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Anton Marklund, Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Foto: Micke Fransson
Anton Marklund, Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition (t.v.) och Lukas Sundahl, Sundahl Racing. Foto: Micke Fransson
Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition (t.v.) och Lukas Sundahl, Sundahl Racing. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Patrik Skoog, Porsche 911 GT3 Cup (991 I). Foto: Micke Fransson.
Patrik Skoog, Porsche 911 GT3 Cup (991 I). Foto: Micke Fransson.
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Andra raka Porsche Carrera Cup-titeln för Lukas Sundahl5.10.2019 18:45:31 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl försvarade sin titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Fjärde och andra plats i de båda finalracen på Mantorp Park räckte för att 22-åringen från Växjö skulle hålla undan för jagande Robin Hansson och ta andra raka guldet. – Härligt med en ny titel, konstaterade Sundahl, som kunde fira tillsammans Lars-Bertil Rantzow och Hugo Andersson, mästare i Masters Cup och Porsche Approved Cup.

Johan Kristoffersson och KMS kör finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia20.9.2019 16:41:03 CESTPressmeddelande

Johan Kristoffersson och Kristoffersson Motorsport är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Mästerskapets segerrikaste förare och team gör ett inhopp i finaltävlingen på Mantorp Park 4-5 oktober. – Porsche Carrera Cup Scandinavia ligger mig varmt om hjärtat och 911;an är en häftig bil att tygla. Jag ser verkligen fram emot den här starten. Det ska bli kul, säger Johan Kristoffersson.

Guldläge för Sundahl inför finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia14.9.2019 17:46:04 CESTPressmeddelande

Regerande mästaren Lukas Sundahl har guldläge i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I den nästa sista deltävlingen, på Rudskogen Motorsenter i Norge, utökade han nämligen sin ledning efter en seger och en tredjeplats. – Viktiga poäng och ett bra utgångsläge inför finalen på Mantorp Park första helgen i oktober, säger Sundahl, som nu toppar tabellen 18 poäng före Robin Hansson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum