Region Norrbotten

Norrbotten i topp med HPV-vaccination

Dela
Nu har nästan 2 000 norrbottniska kvinnor, födda 1994-1999, vaccinerat sig mot humant papillomvirus, HPV. Och torsdag 11 maj har Luleå tekniska universitet drop in-vaccination för alla kvinnor, födda 1994-1999, som pluggar eller jobbar på universitetet.

– Norrbotten ligger bland de fem bästa regionerna i landet sedan vi startade kampanjen i början av mars. Det är extra kul att vi har ett så gott samarbete med Studenthälsan vid LTU, och vi hoppas att fler kvinnor födda 1994-1999 tar chansen, säger Elisabeth Öqvist, barnmorska och regional projektledare för den nationella kampanjen om att utrota HPV och livmoderhalscancer.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med viruset HPV. Genom att vaccinera sig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen. Samtidigt med vaccinationen får kvinnorna ett självprov för HPV, som de kan ta hemma och sedan kostnadsfritt skicka in med posten.

– Vi behöver få fler kvinnor födda 1994-1999 att vaccinera sig för att vi ska kunna få stopp på spridningen av HPV i Sverige. Vi hoppas att den här kraftsamlingen över hela landet ska leda till att vi lyckas, säger Elisabeth Öqvist.

Erbjudandet skickades till 7 212 norrbottniska kvinnor, som kan boka tid på 1177.se och vaccinera sig kostnadsfritt fram till sista maj vid regionens vaccinationsmottagningar. Kampanjen återupptas i september, då vaccinationsmottagningarna öppnar igen.

Personer som saknar fullständigt personnummer/kvinnligt personnummer, men har en livmodertapp, är också välkomna att vaccinera sig mot HPV.

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth Öqvist
Barnmorska och regional projektledare HPV
0920-718 75
elisabeth.okvist@norrbotten.se

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum