Norrköpings kommun

Norrköping är Sveriges elfte renaste kommun

Dela

Varje år publicerar organisationen Håll Sverige Rent en rankinglista över landets alla kommuner utifrån deras arbete mot nedskräpning. I år klättrar Norrköping från 23:e till 11:e plats på rankingen.

Foto: Nicole Olsson
Foto: Nicole Olsson

Rankingplaceringen baseras bland annat på hur många personer som deltagit i den årliga skräpplockarkampanjen ”Vi håller rent” (det som tidigare hette ”Skräpplockardagarna”) samt på enkätfrågor om kommunens förebyggande arbete mot nedskräpning. Under flera år har över 15 000 personer från förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner deltagit i kampanjen och plockat skräp.

Våren 2016 drog kommunen igång kampanjen #snyggaretryggareNorrköping för att uppmana invånarna att pricka rätt i papperskorgen. Elitidrottsklubbarna IFK Norrköping, Vita Hästen och Norrköpings Dolphins är ambassadörer för kampanjen. Norrköpings kommun samarbetar även med Hyresbostäder och Håll Norrköping Rent om Juniorlaget, som erbjöd 75 ungdomar i åldern 16-17 år sommarjobb i kommunen.

– Norrköping har under några år trappat upp arbetet mot skräpet. Det finns mycket som kommunen kan göra mot nedskräpning, men det mest effektiva är att människor slutar att skräpa ner, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

– Skräp föder skräp vilket leder till en negativ trend, som kan vara svår att bryta. Men tack vare idogt arbete och samarbete med elitklubbarna har vi kommit en god bit på väg mot en snyggare och tryggare kommun. Det visar klättringen på Håll Sverige Rents ranking, säger Merja Willman, koordinator hållbar utveckling.

Här finns hela rankinglistan från Håll Sverige Rent.

Kontaktpersoner:
Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd med ansvar för miljöfrågor
Telefon: 0732-05 42 60

Merja Willman
Titel: koordinator hållbar utveckling
Telefon: 0730-20 21 28

_________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

Nyckelord

Bilder

Foto: Nicole Olsson
Foto: Nicole Olsson
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Fyra år med Norrköpings filmfond – så har det gått12.12.2018 15:33Pressinbjudan

2018 blev året som Norrköping etablerade sig som filmstad, med såväl framgångsrika biofilmer och tv-produktioner som en starkt växande filmnäring i kommunen. Norrköpings filmfond, som initierades för fyra år sedan, har bidragit till framgångarna genom att kontinuerligt stötta olika typer av produktioner som helt eller delvis förläggs i Norrköping. När flera av produktionerna nu har lanserats kan man se hur de mottagits och vad de konkret betytt för Norrköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum