Norrköpings kommun

Norrköping får två gågator i sommar

Dela

Nu är det klart att både Repslagaregatan och Olai Kyrkogata kommer att förvandlas till gågator under en period i sommar. Satsningen sker i samverkan mellan kommun och näringsliv, där tanken är att bidra ytterligare till ett levande och attraktivt city med mer utrymme för grönska, sittplatser och uteserveringar.

Foto: Fredrik Schlyter
Foto: Fredrik Schlyter

Arbetet med att utveckla stadskärnor genom att bland annat skapa gågator under sommartid är ett nationellt etablerat koncept för att tillgängliggöra innerstäder för boende, besökare och näringsliv. Samtidigt främjas besöksnäringen.

– Sommargågatorna ska göra Norrköping ännu mer inbjudande och trivsamt för oss som bor här och alla besökare. Företagen har haft ett tufft år och vi behöver alla mer folkliv på ett coronasäkert sätt. Därför är det bra att Norrköpings kommun vågar pröva nya koncept, och vi kommer följa projektet noga och utvärdera det inför framtiden, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd.

– Det känns mycket roligt att kunna erbjuda Norrköpingsborna en ny mötesplats där vi kan nyttja årstiden, umgås mer utomhus och låta gaturummen bli sommarens nya vardagsrum. Genom ett fint samarbete med Norrköpings kommun skapar vi tillsammans en tryggare stadskärna genom att aktivera tidigare tomma ytor på ett mer kreativt sätt. Vi vill låta färg, grönska och aktiviteter ta mer plats i Norrköping City, Säger Emma Tördahl, centrumledare på Lundbergs Fastigheter.

Sommargågatorna kommer att utsmyckas, samt utrustas med fler sittplatser. Just nu pågår även planering för olika aktiviteter som kan genomföras på ett tryggt sätt utifrån de riktlinjer och rekommendationer som råder i samband med covid-19. Det rör sig bland annat om digital tipspromenad och att Fritidsbanken ska kunna vara på plats för utlåning av utrustning för olika former av fritidsaktiviteter.

Norrköpings kommun har tillsammans med fastighetsägare och näringsliv under två år drivit statsutvecklingsprojektet BID (Business Improvement District) enligt Svenska stadskärnors modell. Nyligen slutfördes projektet och Norrköping diplomerades, men det är utifrån den samverkan som idén med sommargågatorna ursprungligen tog form.

– Genom BID-processen har vi hittat fram till samverkan och samarbete på ett nytt sätt och ett exempel på det är sommargågatorna som vi nu genomför tillsammans för ett mer levande, tryggt och trevligt city, säger Stina Storm, BID-manager i Norrköping. Man kan säga att i och med sommargågatorna förvandlas delar av centrala Norrköping tillfälligt från att vara något av en transportsträcka till en plats där man vill stanna och spendera tid. Det här är även ett sätt att våga prova ett nytt grepp under en kortare period, och förhoppningen är att det ska ge ett mervärde till både boende och besökare.

Planen är att sommargågatan på Olai Kyrkogata växer fram redan i maj för att sedan hållas öppen augusti ut. 15 juni till 15 augusti utvidgas satsningen även till Repslagaregatan. Under den period som gågatorna hålls öppna kommer de berörda delarna av gatorna tillfälligt att stängas av för genomfartstrafik, däremot inte för transporter och liknande. Satsningen på sommargågatorna ryms inom den befintliga budgeten för tillfälliga platser. Inom samma budget ryms exempelvis sommarmöblering i andra delar av Norrköping.

Kontakt:
Stina Storm
Titel: BID-manager
Telefon: 072-593 96 36

Reidar Svedahl (L)
Titel: kommunalråd
Telefon: 070-643 83 33

Emma Tördahl, Lundbergs Fastigheter
Titel: centrumledare Norrköping Handel
Telefon: 0709-21 66 55
________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Fredrik Schlyter
Foto: Fredrik Schlyter
Ladda ned bild
Kartbild från Norrköpings kommun
Kartbild från Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Kartbild från Lundbergs Fastigheter
Kartbild från Lundbergs Fastigheter
Ladda ned bild
Kartbild från Lundbergs Fastigheter
Kartbild från Lundbergs Fastigheter
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum