Norrköpings kommun

Norrköping satsar på förnybart bränsle och vätgas

Dela

Norrköpings kommun vill ligga i framkant för att bidra till en hållbar framtid och planerar nu för en ny miljöoptimerad drivmedelsstation vid nya trafikplats Bråvalla längs E4:an. Stationen ska i första hand erbjuda bränslen som vätgas och el, som inte medför koldioxidutsläpp, samt förnybara bränslen som biogas, etanol och HV100.

Nu söker kommunen aktörer som vill vara med och bygga och driva drivmedelsstationen.
– Norrköping bjuder in aktörer som vill bidra till en hållbar utveckling. Vi vill testa marknaden för att se om det finns aktörer som är intresserade av en satsning på hållbara drivmedel för lätta och tunga fordon, säger Hans Revenhorn, samhällsbyggnadsdirektör.

En del av satsningen rör vätgas. Vätgas är en flexibel energibärare som kan produceras ur olika typer av energikällor. Som fordonsbränsle kan det minska klimatpåverkan då restprodukten i princip blir ren vattenånga. Som energi i bränsleceller kan den ersätta förbränningsmotorer och i stället driva elmotorer. I dag finns det tankställen för vätgas på fyra platser i Sverige. Med en miljöoptimerad drivemedelsanläggning längs E4:an vid nya Bråvalla trafikplats, med bland annat vätgas, ges möjlighet att fylla på gastanken även i Östergötland. 
– Satsningen på en miljösmart drivmedelanläggning visar att Norrköping prioriterar hållbarhet och går i bräschen för att skapa en infrastruktur med förnybara bränslen. Vi är en logistikstad och både vill och behöver föregå framtidens klimatkrav, säger Karin Jonsson (C), tekniska nämndens ordförande.

Ett av regeringens miljömål är att minska växthusgasutsläppen från inrikes transporter med 30 procent jämfört med år 2010. En infrastruktur med fokus på bränslen som både är förnybara eller har låga koldioxidutsläpp är en viktig del i ledet att nå målet.
– Bråvalla trafikplats kommer ha ett bra logistiskt läge med nära koppling in till Norrköping. Trafikplatsen kommer öppna upp möjligheter för verksamhetsetablering och att satsa på en drivmedelsanläggning med energismarta alternativ ligger rätt i tiden, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

För att skapa möjligheter för en etablering i Norrköping söker kommunen via annonsering aktörer som vill bygga och driva den nya drivmedelsstationen. Senast den 30 oktober kan intressenter anmäla intresse. Bråvalla trafikplats, där drivmedelsanläggningen är tänkt att ligga, öppnar i december.

Kontakt:
Hans Revenhorn
Titel: samhällsbyggnadsdirektör
Telefon: 073-020 23 36

Karin Jonsson (C)
Titel: tekniska nämndens ordförande
Telefon: 011-15 11 84

Reidar Svedahl (L)
Titel: samhällsplaneringsnämndens ordförande
telefon: 070-643 83 33

_______________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

 

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Efter IVO:s granskning – så här arbetar kommunen20.10.2020 18:03:35 CESTPressmeddelande

Det har nu gått en vecka sedan Inspektionen för vård och omsorg (IVO) på en pressträff offentliggjorde sin rapport i ärendet med den treåriga flickan som kallats för Lilla hjärtat. Flickan avled i januari 2020 efter att hon flyttat tillbaka till sina biologiska föräldrar sedan tvångsvården av henne upphört. Så här arbetar Norrköpings kommun nu vidare för att förhindra att någonting liknande händer igen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum