Norrköpings kommun

Norrköpings kommun inför munskydd och visir inom vård- och omsorgskontoret

Dela

Vård- och omsorgskontoret har i dag, den 19 november, beslutat att medarbetare inom vård- och omsorgskontoret kommer att använda munskydd eller visir vid all ansiktsnära vård. Detta görs som en extra försiktighetsåtgärd, så kallad source control. Den tillfälliga rutinen införs för att minska risken att smitta kommer in på boenden och vid nära kontakter vid exempelvis hemsjukvård.

Som en extra försiktighetsåtgärd för att ytterligare minska risken för att smitta vård- och omsorgstagare, kommer medarbetare att bära visir eller munskydd i situationer där de behöver komma ansiktsnära en vård- och omsorgstagare. Rutinen kallas för source control.
– Att våra vård- och omsorgstagare känner sig trygga är prio för oss. Vi följer kontinuerligt utvecklingen av smittspridningen i samhället. Användande av munskydd eller visir är en åtgärd vi inför för att ytterligare minska risken för att smitta vård- och omsorgstagare. Rekommendationen för medarbetare att stanna hemma vid minsta symptom gäller fortfarande. Munskydd ersätter inte de basala hygienrutiner som redan gäller. Det är fortsatt viktigt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör. 

Inom vård- och omsorgskontoret har medarbetare även sedan tidigare, haft tillgång till nödvändig skyddsutrustning enligt myndigheternas och Region Östergötlands riktlinjer och rutiner som omfattar kommunens vård- och omsorgsarbete. Det nya beslutet innebär att visir eller munskydd kommer att användas i alla ansiktsnära moment inom den kommunala vården som rör hemtjänst, hemsjukvård, särskilt boende för äldre och personer med demens, dagverksamhet och verksamheter för personer med funktionsnedsättning.
– Det är viktigt att skyddsutrustningen hanteras korrekt för att fungera. Internt arbetar vi med utbildningsmaterial för att våra medarbetare ska kunna ta del av hur hanteringen ska gå till, säger Magnus Johansson.

Kontakt:
Magnus Johansson
Titel: vård- och omsorgsdirektör
Telefon: 073-020 23 00

________________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings äldreboenden är klara med vaccinationerna22.2.2021 08:00:00 CETPressmeddelande

Vaccineringen av de boende inom särskilt boende för äldre i Norrköping är klar sedan någon vecka tillbaka. Alla boende har erbjudits vaccin, de som haft möjlighet och tackat ja till vaccination har nu fått både första och andra dosen. – Det känns jättebra och är en milstolpe att vara i hamn med vaccinering för våra boende på särskilt boende som tackat ja till vaccination, säger Anneli Granath, områdeschef, särskilt boende, vård- och omsorgskontoret.

Pingstkyrkan, kultur, allmännyttan och vardagshjältar pryder kaktusparken i år19.2.2021 15:30:41 CETPressmeddelande

Pingstkyrkan får i år pryda kaktusplanteringen i Carl Johan park. I Hörsalsparken kommer kaktusplanteringen prydas av Kvartersteatern för sitt engagemang att berika kulturlivet i Norrköping, samt Hyresbostäder för sitt arbete att säkerställa en trygg boendemiljö för norrköpingsborna. – Vi vill hylla pingstkyrkan för sina 100 år och för sitt arbete och betydelse för Norrköping, säger Karin Jonsson (C), jurymedlem i jurygruppen för kaktusplanteringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum