Norrköpings kommun

Norrköpings kommun med Svenska kyrkan och Frivilligcentralen samordnar civilsamhällets engagemang

Dela

I skuggan av coronapandemin riskerar de personer som redan i dag är ensamma att hamna i ytterligare isolering. Norrköpings kommun har ett ansvar för alla kommuninvånare och samordnar därför tillsammans med Svenska kyrkan och Frivilligcentralen en service för att kunna hjälpa de mest sårbara av våra kommuninvånare med inköp av mat och mediciner.

Servicen riktar sig till dem som inte har möjlighet att få hjälp av närstående, hemtjänst eller som inte kan använda andra lösningar som exempelvis beställning över internet.

– Människor som är i riskgruppen för att fara illa av sjukdomen covid -19 rekommenderas att stanna hemma och inte gå ut. Detta medför att de är helt beroende av att få hjälp med till exempel matinköp eller uthämtning av mediciner. Många får hjälp genom hemtjänst eller anhöriga men det finns de som inte har möjlighet till hjälp genom någon annan. Det är dem vi ska finnas till för, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

För Svenska kyrkan är arbetsmodellen redan bekant för medarbetarna och därför självklart att samordna och bemanna insatser tillsammans med kommunen.
– Vi i Svenska Kyrkan vill bidra till att stärka vår, kommuninvånarnas, gemensamma känsla av hopp och trygghet genom att samarbeta på det här sättet. De flesta av oss känner oss säkert oroliga för någon eller något i den här situationen, och vi vill göra det vi kan för att tillsammans bära och möta den oron. I samarbetet med kommunen bidrar vi med Svenska Kyrkans långa erfarenhet av och professionalitet i att möta människor i kris och oro. Vi har också ett stort nätverk för detta. Vi behöver symboler som kan stärka oss i att vi kommer att klara detta tillsammans. Det här samarbetet blir både en insats som gör skillnad, och en symbol för hopp och trygghet, säger Anna Ryding, präst och projektledare, Svenska kyrkan i Norrköping.

Människor sluter upp i kristider. Engagemanget är stort men risken för att bli utsatt för bedrägerier ökar samtidigt.
– Det är viktigt att medborgarstöd organiseras på ett förtroendeskapande och säkert sätt. Svenska kyrkan och Frivilligcentralen inom kommunen är två starka och erfarna aktörer med ett brett nätverk. Tillsammans har vi på kort tid byggt upp en organisation som gör att de som är i störst behov av hjälp kommer att få det på ett organiserat och säkert sätt, förklarar Richard Tjernström, säkerhetschef, Norrköpings kommun.

Kontaktcenter kommer att ta emot samtalen och fördela hjälpen. Medarbetare från Norrköpings kommun, Svenska kyrkan och frivilliga från Frivilligcentralen kommer att bistå med inköp och leverans dagen efter samtalet. Medarbetare och frivilliga kommer att ha tillgång till bilar som kommunen och Svenska kyrkan står för. För att säkerställa medarbetare, frivilliga och mottagares säkerhet arbetar man två och två.

Hos Frivilligcentralen finns redan en framarbetad struktur för hur man samtalar och hjälper framför allt äldre människor.
– Vi på Frivilligcentralen är vana vid att möta människor i olika livssituationer. Vi arbetar redan dagligen med olika insatser som stöttar de som bor i Norrköping. Det känns helt naturligt för oss att vara med i den här insatsen. Det är en oerhört stimulerande miljö att vara i när personer vill ge av sin tid och sitt engagemang för att hjälpa. Vi ser dock att även isolering och ensamhet kommer att vara en del som kan drabba många, vi har därför öppnat upp vår telefontid för att personer som känner sig ensamma, oroliga eller bara pratsamma kan ringa in och prata med en telefonvärd, säger Johanna Forsell, frivilligsamordnare, Frivilligcentralen.

Sverige och världen står inför en utmaning. Det är allas ansvar att hjälpa till med det man kan och efter egen förmåga. Oavsett om det handlar om att stötta den lokala handeln, hjälpa grannen med inköp eller ringa till sina äldre släktingar bara för sällskapets skull.

Kontakt:
Lars Stjernkvist
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-527 26 27

Richard Tjernström
Titel: säkerhetschef, Norrköpings kommun
Telefon: 073-078 20 67

Anna Ryding
Titel: präst och projektledare, Svenska Kyrkan i Norrköping
Telefon: 070-726 09 39

Johanna Forsell
Titel: frivilligsamordnare, Frivilligcentralen
Telefon: : 011-15 18 34

______________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 011-15 21 95

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Pressinbjudan: Lokala företag i Norrköping får möjlighet till stöd29.6.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Nu bjuder kommunala bolaget Norrköping Science Park in till ett antal träffar på Coffice där lokala företag får möjlighet att presentera sina idéer för företag som är redo att investera i och stötta Norrköpingsföretag. Vid den första träffen har tre företag möjlighet att ”pitcha” för nystartade investeringskonsortiet Norcopius AB, en Norrköpingsbaserad gruppering som avser främja lokal tillväxt i samarbete med näringsliv och kommun. Träffarna är en del i arbetet med att stötta det lokala näringslivet under den pågående corona-pandemin. Media bjuds in för att lyssna på de tre korta pitcharna samt presentationen av Norcopius AB. Datum: tisdag 30 juni. Tid: klockan 8:15 Plats: Coffice i Strykbrädan (Industrilandskapet) Här kan du läsa mer om Coffice Kontakt: Pontus Lindblom Titel: VD Norrköping Science Park Telefon: 070-667 27 40 Martin Gyllix Titel: VD Norcopius Telefon: 070-203 11 11 ___________________________________________________ Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör Telefo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum