Svensk HandelSvensk HandelSvensk Handel

Norsk gränshandel glödhet innan pandemin - omsatte 28 miljarder

Dela

Coronapandemin har slagit stenhårt mot gränshandeln. För många har 95 procent av försäljningen försvunnit. Nya siffror visar att norska gränshandeln omsatte 27,9 miljarder och skapade hela 7 200 arbetstillfällen innan pandemin över en natt lade en våt filt över försäljningen.

Glesare än vanligt vid parkeringsplatsen vid Charlottenbergs shoppingcenter.
Glesare än vanligt vid parkeringsplatsen vid Charlottenbergs shoppingcenter.

Mellan år 2017 och 2019 ökade norrmännens gränshandelskonsumtion med 2,3 miljarder kronor. Det visar rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi” som HUI Research tagit fram på uppdrag av Region Värmland, Västra Götalandsregionen och Svensk Handel.

Gränshandeln tappade 87,5 %

Under 2020 tappade gränshandeln 87,5 procent, enligt Statistisk sentralbyrå, Norges motsvarighet till SCB. Detta trots att pandemin slog till först i mars.

Enbart i Värmland omsatte gränshandeln 6,1 miljarder och i Eda kommun, där Charlottenberg shoppingcentrum ligger, arbetar var fjärde person inom detaljhandeln. Hur det kommer att se ut när krisen har lagt sig vet ingen.

- Coronapandemin har på ett smärtsamt vis påmint oss om hur viktig gränshandeln är, inte bara för handeln utan för hela lokalsamhällen. Det står stora ekonomiska och sociala värden på spel. Gränshandeln försvann över en natt och läget är allvarligt,säger Stina Höök (M), ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Region Värmland.

Växte med 700 miljoner

I Västra Götaland som helhet växte gränshandeln med 700 miljoner till 9,4 miljarder kronor 2019. Totalt skapar gränshandeln 2 000 arbetstillfällen inom detaljhandeln i regionen, men bidrar även indirekt till många fler jobb inom till exempel hotell- och restaurangbranschen.

- Gränshandeln är en avgörande faktor för tillväxten och jobben i hela Sverige. Företagen behöver akut hjälp att överleva krisen, men vi måste också arbeta långsiktigt med kompetensutveckling, infrastruktur och hållbarhet för att fullt ut ta tillvara de inkomster som samarbete vid gränsen genererar, säger Kristina Jonäng (C), regionutvecklingsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Punktskatter, importtullar på mejeri- och köttvaror samt ett allmänt högre kostnadsläge i Norge gör att de lägre svenska priserna på alkohol, läsk och livsmedelsprodukter lockar. Men det handlar inte enbart om de lägre priserna, många gränshandelsområden har växt till spännande platser att besöka där utbudet är stort.

”Nordiska samarbetet har inte fungerat”

- Coronapandemin har slagit hårt mot stora delar av handeln men allra värst utsatt är gränshandeln. Tyvärr tvingas vi konstatera att det nordiska samarbetet inte har fungerat när det behövts som mest. En gräns som normalt är en linje på en karta har växt till en mur under pandemin, det måste bli en läxa inför framtida kriser, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Under 2019 genererade gränshandeln 6,5 miljarder i skatteintäkter, vilket motsvarar kostnaden för att anställa 12 000 grundskollärare.

Läs rapporten "Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi" här.

Nyckelord

Kontakter

Mats Hedenström, näringspolitisk chef Svensk Handel, 070-296 18 17
Kristina Jonäng (C), ordförande regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen, 070-867 16 21
Stina Höök (M), ordförande regionala utvecklingsnämnden Region Värmland, 010-833 10 12

Bilder

Glesare än vanligt vid parkeringsplatsen vid Charlottenbergs shoppingcenter.
Glesare än vanligt vid parkeringsplatsen vid Charlottenbergs shoppingcenter.
Ladda ned bild

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Vind i seglen för modehandeln – stark återhämtning i juni13.7.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk Handels Stilindex för juni månad visar att kläd-och skohandeln fortsätter att återhämta sig efter den stora nedgången under pandemin. Försäljningen av kläder i fysisk butik och e-handel ökade med 19,4 procent i juni jämfört med samma månad föregående år. Även skoförsäljningen visar positiva siffror, med en ökning på 26,4 procent. Jämfört med 2019 backar dock kläd- och skohandeln med 3,5 respektive 21,1 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum