Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Notan för statens pandemistöd högre än rapporterat

Dela

Statens utgifter för stöd till näringslivet under 2020 och 2021 är cirka 30 miljarder högre än rapporterat.

Peter Frykblom, chefsekonom, Tillväxtanalys
Peter Frykblom, chefsekonom, Tillväxtanalys

I fredags uppgav Ekot att kostnaden för statligt beviljade pandemistöd uppgått till 60 miljarder kronor. Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera effekterna av de statliga pandemistöden på svenskt näringsliv:

– De direkta stöden till svenskt näringsliv uppgick till drygt 91 miljarder under åren 2020 och 2021. Till detta kan läggas de åtgärder inom socialförsäkringsområdet som staten har initierat för att stötta näringslivet.

Det säger Peter Frykblom som är chefsekonom på myndigheten och fortsätter:

– De beloppsmässigt största stöden är stödet för korttidsarbete om 39 miljarder kronor, stödet för reducerade arbetsgivaravgifter om 28 miljarder kronor och det så kallade omställningsstödet om 16 miljarder kronor.

Staten beviljade även ett tillfälligt anstånd för inbetalning av skatt och avgifter. Dessa omfattar cirka 100 miljarder kronor.

– Flera företag har redan betalat tillbaka anstånden men det återstår att se hur omfattande slutnotan för staten blir för dessa, avslutar Peter Frykblom.

Tillväxtanalys publicerar fortlöpande utvärderingar och analyser om pandemistödens effekter. Ta gärna del av dessa

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Peter Frykblom, chefsekonom, Tillväxtanalys
Peter Frykblom, chefsekonom, Tillväxtanalys
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

VC- investeringar i svenska portföljbolag ökar fortsatt kraftigt under år 202124.1.2023 09:05:00 CET | Pressmeddelande

Sedan toppåret 2008, då nästan 5 miljarder kronor riskkapital investerades i svenska portföljbolag, har trenden i investeringsvolymerna i Venture Capital (VC) varit negativ och var som lägst under 2015. Sedan dess har vi haft en positiv trend i investeringsvolymerna. – Vi ser samma positiva tendenser under år 2021 med fortsatt kraftiga ökningar i investeringsvolymerna. Den totala VC-volymen ökade från 6,2 miljarder (2020) till 9,3 miljarder (2021), säger Torbjörn Danell, analytiker, Tillväxtanalys. Det har skett ett tydligt positivt trendbrott i investeringsvolymerna inom miljöteknik (Cleantech) under år 2021. Sedan toppåret 2008 med en investeringsvolym på 700 mkr har de årliga miljöteknikinvesteringarna varit på en låg nivå fram till år 2020. Under år 2021 ökade investeringsvolymen till totalt 1 016 mkr, vilket innebär en ökning på 884 mkr från föregående år. Investeringsnivån är nu för första gången klart högre än toppåren 2008 och 2009. Vid sidan om fortsatt ökade VC-investeringar

Företagsstöd under pandemin – lärdomar inför framtida kriser17.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

De statliga stöden till näringslivet under pandemin påverkade sysselsättningen positivt och bidrog till att antalet konkurser minskade. Men alla branscher gavs inte samma möjligheter att söka och ta del av stödet. Det är några av de slutsatser som sammanfattas i en ny rapport från Tillväxtanalys och som mynnar ut i sju rekommendationer. Rapporten presenteras i samband med ett seminarium som hålls i Stockholm idag, tisdag 17 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum