Djurens Rätt

Nu är alla Sveriges livsmedelskedjor buräggsfria!

Dela
Djurens Rätt har under lång tid arbetat för att burägg ska bli historia. För 13 år sedan inledde organisationen en dialog med ICA om att slopa buräggen. Då levde mer än 2 miljoner hönor inom den svenska äggindustrin i burar. Sedan dess har mycket hänt och när ICA nu tar avstånd från burägg, är alla övriga svenska livsmedelskedjor buräggsfria. Nu vill Djurens Rätt att regeringen inför ett förbud mot att hålla hönor i burar och på så vis uppfylla djurskyddslagens skrivningar om djurs rätt till naturligt beteende.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Under flera år har Djurens Rätt, som Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, arbetat aktivt med att förbättra situationen för hönorna, då dessa djur är de som är flest och har det sämst. Detta bland annat genom att få företag och livsmedelskedjor att sluta upp att sälja ägg från hönor i burar. När organisationen 2008 inledde samtal med de svenska livsmedelskedjorna hölls nära hälften av alla hönor i äggindustrin i burar. Vilket då motsvarade fler än 2 250 000 individer. Idag är den siffran omkring 500 000.

Djurens Rätt har genom sitt påverkansarbete fått livsmedelskedjor som Hemköp, Lidl, Willy’s, Coop, City Gross och Matrebellerna att sluta upp med att sälja burägg. Dialogen med ICA har dock varit mer långdragen. Men efter 13 år har ICA slutligen valt att ta avstånd från burar, detta genom att avråda alla ICA-handlare från att köpa in burägg. 

- En avrådan är inte detsamma som en tydlig företagspolicy. Vi är inte helt tillfreds med den skrivning som ICA presenterat. Men tack vare att andra företag sagt nej till burägg och konsumenters ovilja att köpa dessa är vår bedömning att det kommer bli svårt för ICA-handlare att köpa in burägg. På så vis är vi nöjda med utfallet, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt. 

Djurens Rätt vill se ett förbud mot burhållning
Andelen hönor i burar i Sverige är nu nere på 6 %, motsvarande omkring 500 000 hönor. De lever sina liv i gallerburar som är så trånga att de inte ens kan sträcka ut sina vingar. Österrike, Schweiz, Tyskland, Luxemburg och nio amerikanska delstater har redan beslutat om lagstiftning som förbjuder hållning av hönor i burar. I Sverige har konsumenter och företag visat att de inte ser burhållning av djur som något som hör till vår moderna samhälle. Nästa steg är att vi får en lagstiftning som tydliggör just detta.

- Sverige har en möjlighet att visa vägen för andra länder. Burhållning av hönor är standard globalt sett och i EU, som ligger långt framme, sitter fortfarande varannan höna instängd i en gallerbur. Konsumenter och företag har gjort sitt. Nu är det bara politiska beslut som kan öppna de sista burarna i Sverige, säger Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens Rätt tillika styrelseledamot i World Federation for Animals.

Djurens Rätt tackar alla livsmedelskedjor för deras positiva beslut, som påverkat livet för miljoner hönor - och skickar samtidigt en kraftig uppmaning till regeringen att se till att alla hönor i Sverige kan få leva mer naturligt genom att vara frigående!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Det här är Sveriges djurvänligaste kommun 202418.4.2024 14:37:07 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt presenterar idag den årliga rankingen Djurvänlig kommun för sjätte året i rad. På årets tio-i-topplista finns alla kommuntyper representerade – stora som små. Nytt för i år är att mer än var fjärde kommun svarar att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar vid nästa upphandling. Eskilstuna kommun hamnar högst upp på listan och utses därmed som vinnare i årets ranking.

Djurens Rätts riksordförande besöker Göteborg, Halmstad och Trollhättan9.4.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, turnerar just nu runtom i Sverige med föreläsningsturnén "En framtid utan djurfabriker". Under april månad når turnén Göteborg, Halmstad och Trollhättan. Föreläsningen tar upp de svenska djurfabrikernas historia och uppkomst, samt deras nutida och framtida konsekvenser. Även förslag på lösningar presenteras för att skapa en hållbar värld för djur, människor och klimatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye