Norrköpings kommun

Nu börjar bygget av nya Smedbyskolan

Dela

Nu inleds bygget av nya Smedbyskolan. Den nya F-6 skolan förväntas stå helt klar under våren 2024.

Visionsbild över den nya Smedbyskolan. Bild: Norrevo
Visionsbild över den nya Smedbyskolan. Bild: Norrevo

 Det känns jättebra att det nu drar igång, det blir spännande och roligt att se den nya skolan växa fram. Det kommer att bli en jättefin skola, och vi ser fram emot den dag den står klar. Att som nu bedriva undervisning i en paviljongskola fungerar bra, men självklart ser vi fram emot en ny permanent skolbyggnad, säger Smedbyskolans rektor Ellenor Lindroth.

Den gamla Smedbyskolan som byggdes på 60-talet var en F-3 skola med tre klasser i varje årskurs. Den var i så dåligt skick att den revs i maj 2019 och undervisningen sker sedan höstterminen 2018 i en paviljongskola. Upphandlingen av den nya skolan blev klar sommaren 2020 men överklagades av en entreprenör och byggstarten har därför dröjt.

 Vi hade hoppats att första spadtaget skulle kunna tas redan förra sommaren men nu är vi glada att det äntligen blir av, för det är en skola som verkligen är efterlängtad, säger utbildningsnämndens ordförande Kikki Liljeblad (S).

Den nya skolan byggs som en F-6 skola med två klasser i varje årskurs. Budgeten för skolan är på 252 miljoner kronor. Den uppförs i två plan och med en fullstor idrottshall. ­

 Den nya skolan blir till volymen större och kommer också att få en bättre trafiklösning för att hämta och lämna barn än vad den gamla skolan hade, säger fastighetschef Per Kempe på Norrevo Fastigheter som låter uppföra den nya skolan.

Våren 2024 väntas Smedbyskolan stå klar och just nu pågår upphandling av ytterligare en skola i området, Styrstad 6:15 vid Kungängsleden. Även det handlar om en F-6 skola med två klasser i varje årskurs. Planen är dessutom att renovera Rambodalskolan men här finns inga pengar avsatta än. Den exakta tidsplanen är ännu inte helt spikad då upphandlingen av Styrstad 6:15 inte är klar ännu.

 Att Smedbyskolan nu börjar att byggas blir det första steget att få till den helhet som de tre skolorna tillsammans kommer att utgöra för området. Planen bygger på bland annat den demografiska utvecklingen och på stadsutvecklingen. Om byggplanerna går som de ska är förhoppningen att både Smedby och Styrstad 6:15 kommer att stå klara till höstterminsstart 2024 och att Rambodalskolan kan vara renoverad 2025, säger verksamhetschef Jenny Östlund.

Kontakt:

Jenny Östlund
Titel: verksamhetschef grundskola F-6
Telefon: 011-15 32 04

Ellenor Lindroth
Titel: rektor Smedbyskolan
Telefon: 011-15 32 40

Kikki Liljeblad (S)
Titel: ordförande i utbildningsnämnden
Telefon: 070-628 59 28

Per Kempe
Titel: fastighetschef Norrevo
Telefon: 011-15 62 44


____________________________________________


Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072- 597 09 00

Bilder

Visionsbild över den nya Smedbyskolan. Bild: Norrevo
Visionsbild över den nya Smedbyskolan. Bild: Norrevo
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 2311.6.2021 16:12:53 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 23. Läget är allvarligt och kommunen vill uppmana alla att handla ensamma, hålla avstånd, följa restriktioner och rekommendationer samt stanna hemma vid minsta symtom.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum