Göteborg & Co ABGöteborg & Co AB

Nu fyller Göteborg 400 år – det här händer 2021

Dela

När det nya året rings in blir Göteborg 400 år! Det stora jubileumsprogrammet må ha flyttats fram till 2023, men visst ska vi fira Göteborg även under 2021. Året kantas av hyllningar till en älskad 400-åring.

Foto: Per Pixel Petersson.
Foto: Per Pixel Petersson.

– Efter beslutet om förändrad tidplan på grund av pandemin planerar vi nu för firande i flera steg. 2021 blir det ett formellt och historiskt firande av vår officiella födelsedag 4 juni och den stora publika folkfesten genomförs år 2023, säger Therese Brusberg chef Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborg & Co.


När Göteborg går in i sitt jubileumsår på nyårsafton gör staden det till tonerna av sin alldeles egna jubileumslåt. Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg av Katarina Hemlin kommer att ringas ut från Tyska Christinae kyrkas klocktorn klockan 16.21 på nyårsafton, något som sedan kommer att göras varje dag under hela 2021. En annan aktör som satsar på att uppmärksamma Göteborgs jubileumsår nästan varje dag är P4 Göteborg, som varje vardag med start 4 januari hyllar jubilaren med ett inslag.


På själva födelsedagen den 4 juni blir det ett historiskt och formellt firande som kommer att uppmärksammas på olika sätt. Förutom flaggning, salut och födelsedagshälsningar gestaltas Göteborgs historia genom installationer i de historiska kvarteren runt Kronhuset. Utomhusutställningen ”Göteborg Berättar” med 100 berättelser från göteborgare, öppnar på Gustaf Adolfs Torg och på Göteborgs Stadsmuseum invigs 1900-tals-utställningen ”Grejen med Göteborg”. Mycket av det som startar 4 juni kan man också ta del av under den fortsatta sommaren.


– Göteborgs 400-årsjubileum handlar om att tillsammans med göteborgarna göra Göteborg till en ännu bättre stad. 2021 är det dags att fira vår historia och ambitionen är att så många som möjligt ska känna sig inkluderade i firandet, även om vi inte kan samlas vid stora evenemang, säger Therese Brusberg.


Under 2021 kommer också Hisingsbron att invigas, Jubileumsparken att byggas ut, Jubileumslägret Side by Side att äga rum och Göteborgsvarvets maraton att springas, för att nämna några exempel. Läs mer om jubileet på goteborg2021.com och i sociala kanaler.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Per Pixel Petersson.
Foto: Per Pixel Petersson.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborgs 400-årsjubileum
Göteborg fyller 400 år 2021 och det vill Göteborgs Stad fira genom att utveckla Göteborg till en ännu bättre plats att besöka, leva och verka i. Med anledning av covid-19 förändrades jubileumsuppdraget genom ett beslut i kommunfullmäktige 10 september 2020. Det innebär att 2021 arrangeras ett formellt, historiskt firande av den officiella födelsedagen 4 juni och ett jubileumskalendarium samlar och uppmärksammar aktiviteter som genomförs av olika jubileumsaktörer under hela året. Samverkan kring angelägna frågor i stad och region fortsätter och det stora publika jubileumsprogrammet planeras att genomföras 2023 tillsammans med göteborgare och besökare från hela världen. Göteborgs 400-årsjubileum projektleds av Göteborg & Co som är en del av Göteborgs Stad.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum