Region Norrbotten

Nu kortas operationsköerna i Norrbotten

Dela
Väntetiden minskar för patienter som ska genomgå gynekologiska operationer eller prostataoperationer och även för barn med problem med halsmandlarna. Region Norrbotten har kortat operationsköerna med 200 personer under våren.

Kökortningen har främst skett vid sjukhusen i Gällivare, Piteå och Sunderbyn. Bakom de genomförda operationerna finns ett omfattande samarbete mellan olika kliniker.

Till exempel har en operationssköterska tillfälligt lånats ut från öron, näsa och hals-kliniken till centraloperation på Sunderby sjukhus. Det gör att man kan sätta ihop ett komplett operationslag för att operera barn som har problem med sina halsmandlar. Hittills har 22 barn kunnat opereras tack vare detta.

Att genomföra operationer som dagkirurgi är positivt för patienterna och kortar dessutom köerna. Här handlar det om patienter som behöver förminska sin prostata eftersom de har svårigheter med att kissa. Operationerna genomförs vid Gällivare sjukhus.

– Vi väljer noga ut patienterna och använder oss av metoder som är välbeprövade inom andra regioner. Nu opererar vi två-sex patienter inom dagkirurgin varje vecka, säger Roger Brännström, verksamhetsområdeschef för allmänkirurgi och urologi.

Vid Piteå sjukhus opereras det på samtliga operationssalar tre av fem vardagar per vecka. Tack vare det har man kunnat korta väntelistorna med totalt 49 patienter, 34 av dem inom ortopedi och 15 inom öron, näsa och hals.

I Luleå har man flyttat en del enklare undersökningar av livmodern från centraloperation till gynmottagningen. Det gör att centraloperation kan användas för mer avancerade gynoperationer.

– Vi undersöker om det är möjligt att flytta fler av de mindre gynoperationerna för att korta köerna till centraloperation ännu mer, säger Iris Mukkavaara, tf verksamhetsområdeschef för obstetrik/gynekologi

Kontakter

Roger Brännström
0920-28 32 53
roger.brannstrom@norrbotten.se


Iris Mukkavaara
0920-28 24 66
iris.mukkavaara@norrbotten.se

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum