SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Nu lanseras CLiMB - metoden för att värdera biologisk mångfald

Dela

Nu är det möjligt att använda CLIMB – modellen för att räkna på biologisk mångfald.  

- Genom CLIMB har alla som vill mäta, värdera och kompensera för sin påverkan på naturen nu ett verktyg för att göra detta, säger Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI.

Redan under utvecklingsprojektet har CLIMB tagit en viktig roll i svenskt näringslivs gröna omställning. Modellen har visat sin styrka som en konkret resurs för aktörer att förstå och minimera sin påverkan på naturen, och vi har kvitto från domstolsprövningar som visar att CLIMB fungerar i praktiken.

Konkret underlättar CLIMB beslut om lokalisering och investering och ger bra underlag för miljöprövning och rapportering.

Miljökonsultföretaget Ecogain har utvecklat modellen tillsammans med SBMI och flera stora aktörer inom svenskt näringsliv med stöd av Swedish Mining Innovation. Redan vid lanseringen i maj fick CLIMB stor uppmärksamhet, och efter det har Ecogain bland annat bjudits in till Regeringskansliet för att berätta om modellen.

– När så många och så stora aktörer gemensamt tar fram en lösning de behöver och tror på, visar det tydligt hur stark efterfrågan på CLIMB är. Och projektet har visat att modellen verkligen fungerar i praktiken, säger Katarina Walter, vd på Ecogain.

I och med att CLIMB från 1 september blir tillgänglig för alla kan fler företag och offentliga aktörer få chansen att på ett helt nytt sätt bidra till ansvarsfull markanvändning. Och det finns stora fördelar att räkna med, inte bara för planeten.

– Det största värdet är att kunskapen om biologisk mångfald blir tillgänglig och möjlig att förhålla sig till på ett nytt sätt, säger Katarina Walter.

FAKTA CLIMB

CLIMB, Changing Land Use Impact on Biodiversity, är en modell för att beräkna nuläge samt positiv och negativ påverkan på biologisk mångfald i samband med förändrad markanvändning.  

CLIMB är ett samverkansprojekt med Ecogain, Talga, Vattenfall, Sveriges Bergmaterialindustri, Skanska, Svenska Kraftnät, Svemin, Boliden, LKAB, Specialfastigheter, Skellefteå Kraft, Heidelberg Materials.

En Advisory Board med representanter från Naturvårdsverket, SLU, Lunds universitet, Chalmers, IIASA, Anthesis, Skellefteå Kraft och Ecogain har löpande involverats i arbetet med metodutvecklingen.

Projektet sker i Strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation och är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Följ SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBMI - Sveriges Bergmaterialindustri

Branschhandbok om cirkulära ballastprodukter blir verklighet - efter nytt stöd3.4.2024 10:44:22 CEST | Pressmeddelande

Projektet ”Från grind till grind”, som syftar till att skapa en handbok för att producera cirkulära ballastprodukter, har nu säkrat fortsatt finansiering från innovationsmyndigheten Vinnova. Projektets mål är att ta fram en digital processbeskrivning som branschen kan använda för att öka användningen av återanvänt och återvunnet material i infrastrukturprojekt.

Fokus på hållbarhet och materialförsörjning när Sveriges Bergmaterialindustri kallar till branschdag 11 april26.3.2024 11:08:36 CET | Pressmeddelande

Den 11 april bjuder Sveriges Bergmaterialindustri (SBMI) till branschdag på Stockholm Waterfront för föreningens medlemmar. Dagens fokus ligger främst på materialförsörjning och hållbarhet. MSB deltar och ger sitt perspektiv på vikten av bergmaterialförsörjning utifrån ett krisberedskapsperspektiv, och SGUs gd Anneli Wirtén berättar om SGUs roll i samhällets bergmaterialförsörjning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye