Svenska institutet för standarder, SIS

Nu ska ISO standardisera matsvinn

Dela
Det globala standardiseringsorganet ISO har beslutat att bilda en grupp som jobbar med att ta fram en standard för matsvinn. Varje år slängs enligt FN mer än 500 miljoner ton mat. Den nya kommittén ses därför som ett viktigt genombrott.

Nu är det klart att ISO bildar en ny så kallad subcommittee som ska arbeta uteslutande med matsvinn. Efter en omröstning som genomförts de senaste veckorna är det nu klart att kommittén ska bildas. Det innebär konkret att ISO ska ta fram globala standarder som definierar och underlättar arbetet mot matsvinn. På SIS, Svenska institutet för standarder, hälsas beskedet med entusiasm:

– En ISO-standard är ett globalt verktyg som gör det möjligt att kontrollera och mäta matsvinn utifrån principer som experter från hela världen enas om, säger Lorena Olivares, projektledare på SIS.

Kommitténs uppdrag blir att ta fram standarder som skapar tydliga spelregler för alla aktörer i frågan. Standardiseringen ger en tydlig ram och systematik i att mäta och verifiera arbetet.

Det finns sedan tidigare en ISO-kommitté som jobbar med standardiseringsfrågor kring livsmedel på global nivå. Den heter ISO/TC 34 ’Food products’. Nu skapas alltså en ny subcommittee (SC) till denna kommitté som ska arbeta med ’Food Loss and Waste’, det vill säga matsvinn. I Sverige är det SIS-kommittén ’Livsmedel och foder’ som har gett det svenska svaret. Sverige var ett av de länder som ställde sig positiva till att den nya ”subcommittén” bildas.

En betydande andel av all mat slängs varje dag, trots att det råder matbrist i stora delar av världen. Detta är ett viktigt skäl till att matsvinnet anses vara ett problem. Mindre matsvinn skulle också reducera matproduktionens påverkan på till exempel växthuseffekt och markanvändning.

– Det är inte bara aktörerna i matkedjan som har nytta av det här utan även till exempel de som jobbar med opinionsbildning och vill skapa förändringar på samhällsnivå. En tydlig standard gör att vi alla pratar om samma sak. Då blir det lättare att ta fram lösningar, säger Lorena Olivares.

Nästa steg blir nu bland annat att utse vem som kommer att leda den nya subkommittén samt mer i detalj definiera gruppens omfattning och arbetsprogram.

Mer information

ISO/TC 34 Food products

SIS Livsmedel och foder

Nyckelord

Kontakter

Lorena Olivares
Projektledare, SIS
lorena.olivares@sis.se
0733-82 20 53

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye