Region Norrbotten

Nu utökas öppettider för sprututbyte

Dela
Sprututbytet på Sunderby sjukhus har nu öppet två dagar i veckan. Samtidigt flyttar mottagningen till det gamla psykiatrihuset. Ett samarbete mellan infektionsmottagningen och beroendecentrum ligger bakom den ökade tillgängligheten.

Sedan sprututbytet i Piteå stängdes för ungefär ett år sedan har Infektionsmottagningen på Sunderby sjukhus bemannat lokalen för sprututbytesprogrammet en dag i veckan. Nu dubbleras öppettiderna efter ett samverkansarbete med Beroendecentrum.

Att sprututbytet också flyttar till nya lokaler i gamla psykiatrihuset. Det gör att sprututbytet får en egen ingång och väntrum med möjlighet till säkrare flöden för klienter och personal. Lokalen erbjuder även bättre förutsättningar för sekretess under alla moment.

– Flera aktörer har arbetat intensivt för att etablera sprututbytet i Norrbotten och nu får vi äntligen möjlighet att utveckla denna välfungerande process i bättre lokaler. Vi kan erbjuda större tillgänglighet tillsammans med kompetensen hos Beroendecentrum, säger Susanne Hansson Frölander, enhetschef på Infektionsmottagningen på Sunderby sjukhus.

På sprututbytet arbetar sjuksköterskor, undersköterskor och behandlingsassistenter. Det finns också tillgång till infektionsläkare och kuratorer.

– När man tänker på sprututbyte handlar det mycket om att förebygga blodsmitta, men det är bara en del i processen. Vi har patienten i fokus och hoppas att det här kan hjälpa till att breddinföra sprututbyte i hela Norrbotten, säger Susanne Hansson Frölander.

Flytten innebär att verksamheten kan öka tillgängligheten till två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar klockan 12-15. De nya öppettiderna börjar gälla från och med 21 mars 2023.

Kontakter

Susanne Hansson Frölander
0920-28 27 75
susanne.hansson-frolander@norrbotten.se

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum