Nu väljs Uppsala stifts nya biskop

Dela

Den 16 oktober sker biskopsval i Uppsala stift. 700 röstberättigade lägger då sin röst på Sven Hillert, Karin Johannesson, Carin Åblad Lundström, Karin Sarja eller Lars Åstrand.

Om en av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna blir hon eller han ny biskop i Uppsala stift. I annat fall blir det en andra valomgång med de två som fått flest röster i första omgången.

Valet äger rum på tio platser i stiftet. Röstberättigade är präster och diakoner med tjänst i församling eller stift. Därtill lika många elektorer som har utsetts av kyrkofullmäktige Uppsala stifts församlingar. Totalt utgör de cirka 700 personer.

Resultatet av valet kommer att publiceras på Uppsala stifts hemsida på tisdag eftermiddag och i ett pressmeddelande.

All information om biskopsvalet och presentation av biskopskandidaterna finns på Uppsala stifts hemsida, www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/biskopsval-2018

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Ragnar Persenius som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

Möt ärkebiskopen på temat ”Hur lever landsbygden?”23.1.2019 17:36:31Pressmeddelande

Träffa elever på både Knutby och Almunge skola, studiebesök på varuhuset Thuns, After work med företagsmingel, sopplunch i församlingshemmet och ett besök på Ola Gård för att lära sig mer om ekologiskt lantbruk – det är några av programpunkterna när ärkebiskop Antje Jackelén besöker Almunge pastorats församlingar under tre dagar nästa vecka. Dessutom gudstjänster och ett offentligt panelsamtal om hur vi vill att vår landsbygd ska leva.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum