Sveriges Museer

Nu vill svenskarna gå på museum igen

Dela

Under vårens pandemi har 1 av 10 svenskar besökt landets museer digitalt. I sommar vill mer än hälften göra fysiska besök, enligt en aktuell SIFO-undersökning från Sveriges Museer.

Nationalmuseum Jamtli i Östersund. Foto: Jamtli
Nationalmuseum Jamtli i Östersund. Foto: Jamtli

- Det har varit en tuff tid för museerna och är så fortsatt. Därför är det mycket glädjande att en majoritet av svenskarna vill besöka museerna under sommaren, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för riksförbundet Sveriges Museer. 

Mer än hälften av de svenska museerna har hållit öppet under pandemin men besökarna har varit färre än vanligt, fem till tio procent av den normala besöksmängden. I sommar återöppnar de flesta av de tillfälligt stängda museerna. 

I en aktuell SIFO-undersökning om svenskars museibesök genomförd av Sveriges Museer vill 58 procent av kvinnorna och 54 procent av männen besöka ett museum i sommar, så många som fyra av tio vill besöka flera museer. 

- Förra året var det 8 av 10 vuxna svenskar som angav att de besökte museer på semestern. Den lägre siffran i år beror delvis på att den äldre målgruppen avstår eller känner sig osäkra i högre grad än andra år. Jag hoppas att de trots allt kan besöka något museum. Alla museer har infört högt skydd och många har utomhusaktiviteter, säger Jeanette Gustafsdotter.  

Under Corona-krisen har museerna stärkt upp möjligheten att ta del av museiutbudet på nätet. Enligt den aktuella SIFO-undersökningen har en av tio svenskar besökt ett museum digitalt det senaste året. Ålderskategorin kvinnor 50–64 är de flitigaste besökarna med 17 procent som anger att de gjort digitalt museibesök.

Mer om svenskars museibesök i sommar:

  • Störst intresse för museibesök i åldersgruppen 30–49 år där 64 procent vill gå på något museum och hälften vill gå på flera museer i sommar. 
  • Mest intresserade av museibesök geografiskt: Sju av tio i Stockholmsområdet och sex av tio i Småland 
  • Mindre intresserade av museibesök geografiskt: Fyra av tio i norra Mellansverige och Västsverige.

Undersökningen som är beställd av Sveriges Museer bygger på SIFO:s onlineintervjuer med 1000 personer i åldern 18–79 år under perioden 8–20 maj i år.

Svenskarna om museer:

  • Åtta av tio svenskar anser att museerna ger fakta och kunskap om allt möjligt
  • Fem av tio svenskar anser att museerna ger förståelse för hur samhället utvecklas
  • Fem av tio svenskar anser att museerna kan ge ökad förståelse för världen i stort
  • Fyra av tio svenskar anser att museerna kan ge ökad insikt om den plats där de bor

Från Sveriges Museers SIFO-undersökning 2019

Kontakter

Bilder

Nationalmuseum Jamtli i Östersund. Foto: Jamtli
Nationalmuseum Jamtli i Östersund. Foto: Jamtli
Ladda ned bild
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

Sveriges Museer välkomnar förslaget på tillfällig pandemilag9.12.2020 09:24:20 CETPressmeddelande

– En lag som ökar träffsäkerheten med mer anpassade regleringar, sett utifrån risken för smittspridning är något som vi har jobbat aktivt för under året. Museerna har ofta stora lokaler med möjlighet att erbjuda trygga besök, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Tanken är att lagen ska träda i kraft 15 mars 2021 och gälla ett år framåt. Att museerna erbjuder trygga platser visar en undersökning som Sveriges Museer publicerade i september. Länk till rapporten Museer – en trygg plats under pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum