Ny årsrapport: Allt fler barn söker stöd hos Bris
”Jag vet inte vad det är för fel på mig, för något fel måste det vara, något fel då jag mått dåligt så jävla länge. Jag är less på att må dåligt, less på att aldrig kunna andas ut på riktigt.”
Under 2016-2018 ökade antalet kontakter till Bris med 8 procent. Rapporten bygger på 77 500 telefonsamtal, chatt och mej från barn och unga till Bris under åren 2016-2018, samt aktuell forskning. Den tar upp de 10 vanligaste ämnena som barn och unga söker stöd för, allt från psykisk ohälsa, familjekonflikter, funderingar kring att vara ung, till kärlek och vänner.
Det vanligaste ämnet när barn söker stöd hos Bris har genomgående varit psykisk ohälsa, men många samtal handlar också om våld, övergrepp och kränkningar, och om barnets vardag med familjen och skolan. En slutsats i rapporten är att barns utsatthet i skolan har ökat och att många barn upplever att vuxna inte ser, lyssnar eller förmår stötta.
– Bris får varje dag ta del av barn och ungas berättelser om utsatthet i vardagen. Det handlar om ångest som förlamar och skrämmer, om att inte längre orka leva, frågor om var gränsen för övergrepp och kränkningar går och om att barn och unga inte vet var de kan få stöd. Det är allvarligt och samhället behöver organiseras så att barn får stöd i att hantera alla de påfrestningar livet kan innebära, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.
Rapporten visar en oroande utveckling inom några områden:
- Barns utsatthet i vardagen ökar - ökade vittnesmål om våld, övergrepp och kränkningar. Samtal till Bris från barn som söker stöd på grund av våld har ökat med 31 procent under 2016-2018. Det är stora ökningar av samtal om fysiskt och psykiskt våld, om sexuella övergrepp och om mobbning. 48 procent fler kontaktar Bris angående mobbning, vilket går i linje med Folkhälsomyndighetens studie Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/18 där allt fler barn uppger att de utsatts för mobbning. Bris ser att trygghetsarbetet i skolan därför behöver stärkas.
- Den psykiska ohälsan är utbredd och allvarsgraden i samtalen ökar. Under 2016-2018 har Bris haft över 28 000 kontakter med barn och unga som sökt stöd på grund av psykisk ohälsa. De senaste tre åren har samtalen om självmordstankar ökat med 66 procent, självdestruktivitet med 64 procent och ätstörningar med 47 procent. En röd tråd i samtalen är svårigheten att få hjälp. Här krävs snabba politiska reformer, stärkta tidiga insatser och stöd för de barn och unga som mår dåligt här och nu.
- Tilltagande brister i samhällets stöd. Barn som söker stöd kopplat till samhällets stödinsatser inom socialtjänst, elevhälsan eller BUP har ökat med 36 procent. Det är alarmistiska samtal där barn berättar om brister och otillgänglighet. Stödet skiljer sig åt markant beroende på var i landet barnet bor. Bris vill se ett lättillgängligt, likvärdigt och sammanhållet samhällsstöd.
– Sverige är på många sätt ett bra land för barn, och det är positivt att barn söker kontakt och stöd. Samtidigt visar rapporten på en oroande utveckling inom flera områden, inte minst kring svårigheterna att få stöd, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.
Nyckelord
Kontakter
Maria-Pia CaberoAnsvarig opinion och media
Presskontakt
Bilder
Länkar
Om
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
Sistjejer tilldelas Brispriset 202416.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Brispriset ges till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn. I år går det till Sistjejer för deras mod att berätta om egna upplevelser av våld, övergrepp och kränkningar. På så sätt ökar de samhällets kunskap, driver debatt och stärker barn och ungas rättigheter inom SiS.
Barn vill stötta varandra – nu lanserar Bris Peers10.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vissa problem är lättare att diskutera med en jämnårig än med vuxna. Därför lanserar Bris nu Peers, ett forum där barn kan dela inlägg och stötta varandra. Bris är närvarande och gör plattformen till en trygg och inkluderande plats.
Över 7000 vuxna gick med Bris och Charlotte Kalla1.10.2024 13:08:20 CEST | Pressmeddelande
Under september startade Bris och Charlotte Kalla en utmaning om att få 116 111 steg för barns rätt att må bra. Över 7000 vuxna antog utmaningen och samlade in över 700 000 kr till den nationella stödlinjen för barn. – Vi gjorde det tillsammans! Och finast av allt – vi gjorde det för våra barn och unga. Vi har visat barn att vi ser dem och att det finns vuxna som bryr sig, säger Brisambassadören Charlotte Kalla.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum