Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Ny bok: Att forma en ny tid. Kvinnor som samhällspedagoger runt 1900. En kollektivbiografi.

Dela

I kvinnors kamp och strävan för rätten till arbete, bildning och medborgarskap gick några pionjärer före. Boken handlar om ett fyrtiotal kvinnor verksamma kring sekelskiftet 1900 i Stockholm. Gemensamt för dem är en inriktning mot vad författarna kallar ett samhällspedagogiskt arbete.

Att forma en ny tid. Kvinnor som samhällspedagoger runt 1900. En kollektivbiografi.

Stockholmia förlag

ISBN  9789170313240. 334 s. illustrerad. Klotband. Utgiven 2020-09-17.

Författare: Boel Englund, Ingrid Heyman, Agneta Linné, Kerstin Skog-Östlin och Eva Trotzig. Boel Englund & Agneta Linné (red.).

Läsaren får stifta bekantskap med kvinnor som hade en rad olika positioner inom skola och utbildning, vård och omsorg, affärsdrivande verksamhet, publicistisk verksamhet och politik.  Gemensamt för dem är också att de i huvudsak hörde hemma i stadens borgerliga skikt.

Det är kvinnliga företagare och entreprenörer som grundade egna skolor: Eugenie Brummer, Anna Whitlock och Alma Detthow. Entreprenörskapet gick hand i hand med intresset för att utveckla dåtidens pedagogik och att skapa möjligheter till utbildning för kvinnor. Kvinnor kunde vara framgångsrika företagare som Augusta Lundin som drev modehuset med samma namn. Eller driva matvaruhandel i kooperativ form som kvinnorna bakom Svenska hem. Publicisten Sophie Adlersparre startade tidskriften Tidskrift för hemmet som senare blev organ för Fredrika Bremer-förbundet.

Karolina Widerström, Sveriges första kvinnliga läkare, öppnade privat praktik, vilket var den enda möjliga vägen. Kvinnornas möjligheter att flytta fram sina positioner och bidra till samhällsutvecklingen skedde ofta utanför de offentligt finansierade institutionerna. Andra kvinnor som sjuksköterskan Agda Meyerson och hennes syster Gerda Meyerson, grundare av Centralförbundet för socialt arbete, drev hem för konvalescentvård och byggde bra bostäder för arbetande kvinnor.

När det gäller politik var det stora hindret att kvinnor inte hade rösträtt och inte kunde väljas till riksdagsledamöter. Detta skedde först 1921. Här får vi lära känna riksdagsledamöterna socialdemokraten Agda Östlund, högerkvinnan Bertha Wellin och liberalen och förstakammarledamoten Kerstin Hesselgren. Dessa kvinnor tog sig in i en för dem helt ny typ av offentlighet, den lagstiftande församlingen i landet.

Att forma en ny tid belyser en rörelse i tiden som knappast var märkbar när den pågick, men som fick stor betydelse. Decennierna runt 1900 fick och skaffade sig kvinnor nya rättigheter, och ett antal kvinnor utnyttjade de nya möjligheter som öppnade sig. Kvinnor började ta plats i offentligheten.

Ämnet rör studier kring kvinnor i yrkeslivet, det civila samhällets organisationer, socialt arbete och pedagogik. 

Författarna har ägnat sig åt forskning och undervisning i pedagogik vid svenska universitet. Detta är en kollektivbiografi men den är också kollektivt skriven. Längre efterord av Donald Broady, svensk utbildningssociolog och kultursociolog

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Sophiasyster med tio spädbarn utomhus, någon gång mellan 1903 och 1920.
Sophiasyster med tio spädbarn utomhus, någon gång mellan 1903 och 1920.
Ladda ned bild
Vy från Kungsholmen mot Norrmalm. Kungsgatan österut mot Kungsbroplan.
och Kungsbron. T.v. Kungsgatan 80, t.h. Kungsgatan 69.
Vy från Kungsholmen mot Norrmalm. Kungsgatan österut mot Kungsbroplan. och Kungsbron. T.v. Kungsgatan 80, t.h. Kungsgatan 69.
Ladda ned bild
Svenska hems matvarubutik, Karlbergsvägen 16, 1906.
Svenska hems matvarubutik, Karlbergsvägen 16, 1906.
Ladda ned bild
Ellen Key vid sitt målade porträtt, 1908.
Ellen Key vid sitt målade porträtt, 1908.
Ladda ned bild
Interiör från Augusta Lundins syateljé omkring 1900.
Interiör från Augusta Lundins syateljé omkring 1900.
Ladda ned bild
Karolina Widerström vid skrivbordet, år 1906.
Karolina Widerström vid skrivbordet, år 1906.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och StockholmiaStockholmia – forskning och förlag är en del av Stockholms stad med uppdrag att tillgängliggöra forskning och litteratur om Stockholm.

stockholmia.stockholm.se

Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum