Stockholms stad

Ny bullerkarta för Stockholms stad

Dela
Stockholms stad har tagit fram en ny bullerkarta. Bullerkartan visar beräknade ljudnivåer från vägtrafiken och spårtrafiken i Stockholm.

– Det går att se lokala skillnader sedan förra kartläggningen på platser där man utfört bullerskyddsåtgärder som exempelvis bullerskärmar. Vi kan även se en minskning där ny bebyggelse i sig innebär att bullret avskärmas, säger Viggo Norrby, miljöutredare vid Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Förändringar kan ses där trafikflödet har ökat eller minskat sedan förra kartläggningen. Det krävs dock relativt stora förändringar i trafiken för att det ska bli märkbart i bullerkartan. En tumregel är att en fördubbling eller halvering av trafiksiffrorna innebär en förändring med 3 decibel. Lägre hastigheter, minskad användning av dubbdäck och fler elbilar leder också till minskat buller.

– Kartan är ett viktigt underlag i planeringen av nya områden i staden så att människor inte ska störas av buller. Kartan är också viktig för uppföljning av buller och som underlag för åtgärder mot buller, säger Viggo Norrby.

Den nya bullerkartan har utvecklats med syfte att göra den mer lättillgänglig och användbar. Den finns som 2D-karta och 3D där det även går att utläsa fasadnivåer. Till skillnad från tidigare bullerkartor kommer den här vara möjlig att uppdatera löpande för större förändringar i staden, t.ex. vad gäller trafikflöden eller nya bullerskyddsåtgärder.

Enligt EU:s Bullerdirektiv ska alla städer med fler än 100 000 invånare genomföra strategiska kartläggningar av buller från större vägar, järnvägar, flygplatser och industrier vart femte år. Kartläggningen och bullerkartan har tagits fram av Tyréns på uppdrag av Stockholms stad.

Nyckelord

Kontakter

Miljöförvaltningen
Viggo Norrby, miljöutredare
e-post: viggo.norrby@stockholm.se
Tel: 08-50828949

MiljöförvaltningenLovisa Wihk, presskontaktKommunikationsavdelningen

Den yttre och inre miljön i Stockholms stad, livsmedelshantering, inomhusmiljö, miljöfarliga verksamheter, till exempel industrier, kemikalieanvändning, luftövervakning, bullerfrågor bevakning av miljöaspekter i stadens planer för byggande och trafikleder.

Tel:08-508 28 979lovisa.wihk@stockholm.se

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye