Ny fiskväg i Laxberg – öringens port till Sommen ska öppnas
Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), har fattat beslut om att bygga ett fiskomlöp vid dammen i Laxberg, precis vid Sommens utlopp till Svartån. Syftet är att återskapa en bättre livsmiljö för framförallt den nedströmslekande Sommenöringen.

I Sommens utlopp till Svartån, vid Laxberg, finns en damm som reglerar vattenutflödet ur sjön. I Anslutning till dammen finns idag en fiskväg för att fisk ska kunna vandra mellan sjön och Svartån, men den är gammal och har visat sig ha en begränsad funktion.
Under tio års tid har ett projekt bedrivits med målet att kunna bygga en modern fiskväg, som ska fungera för alla arter. Projektet är ett samarbete mellan Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) - ägare till dammen, Länsstyrelsen, Boxholms Kommun, Sommens fiskevårdsområdesförening och Boxholm Skogar AB.
I Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS) ingår de bolag som använder dammen för att kunna producera hållbar vattenkraftsel i systemet. Dessa bolag är Tekniska verken i Linköping AB, Mjölby-Svartådalen AB och Holmen Energi AB.
MSS har nu fattat beslut om att bygga den nya fiskvägen, ett så kallat omlöp som kan beskrivas som en anlagd åfåra som leder en del av vattenflödet i ett slingrande lopp runt dammen. Projektet är den enskilt viktigaste pusselbiten i ett större projekt för att återskapa bättre livsmiljö för en rad arter, där den biologiskt viktigaste är den för området unika nedströmslekande Sommenöringen.
- Efter många års arbete med finansieringen kan vi nu äntligen starta detta viktiga projekt, det är ett mycket positivt besked att kunna ge, säger Ola Palmquist, MSS och affärsenhetschef Vattenkraft på Tekniska verken i Linköping.
- Vi är glada att det långa samarbetet med många olika intressenter nu äntligen bär frukt, Säger Fredrik Nordqvist, vd Holmen Energi.
Projektet är en frivillig miljöinvestering av MSS ägarbolag. Bolagen står för ungefär hälften av investeringskostnaden, resterande summa kommer från statliga medel och bidrag från organisationer som ingår i projektet. Projektet beräknas kosta totalt cirka 30 miljoner kronor.
- Det är en glädjens stund att kunna meddela att detta mycket viktiga naturvårdsprojekt nu blir av, vi är flera som jobbat hårt för det i många år, säger Jakob Bergengren fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.
Byggprojektet beräknas genomföras under 2022, men innan det kan bli verklighet måste ett tillstånd från Mark- och Miljödomstolen förlängas - en ansökan som just nu behandlas av domstolen.
För mer information kontakta gärna:
Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping
013-20 81 64
ola.palmquist@tekniskaverken.se
Jakob Bergengren, miljöingenjör, Tekniska verken i Linköping
013-20 92 09
jakob.bergengren@tekniskaverken.se
Nyckelord
Bilder

Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar.
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Fördubbling av antalet lastbilar som kör på flytande biogas i Linköping24.2.2021 16:13:14 CET | Pressmeddelande
I Linköping körde vid årsskiftet ett tiotal lastbilar från olika företag på flytande biogas. Men under februari har siffran mer än fördubblats, då en stor dagligvaruaktör via sitt eget åkeri börjat köra fjorton biogasdrivna lastbilar på lokalt producerad biogas.
Tekniska verken har tecknat avtal med ASM Foods i Mjölby9.2.2021 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I början av året har ett avtal signerats som innebär att Tekniska verken-koncernen kommer att leverera både fjärrvärme och el till ASM Foods AB i Mjölby. Man kommer också att ta hand om avfall från produktionen. Avfallet kommer att levereras som substrat till biogas och man kommer även ta hand om företagets övriga avfall, samt farligt avfall.
Statkraft och Bee går samman för Mer elbilsladdning i Sverige9.2.2021 09:03:40 CET | Pressmeddelande
Statkraft fortsätter att investera i elbilsladdning och ingår partnerskap med de regionala energibolagen som idag äger Bee Charging Solutions AB. Bee kommer att vara en del av företagets engagemang för elbilsladdning i Europa under varumärket Mer.
Uppdatering - Vattenläcka i Johannelunds Centrum6.2.2021 19:12:42 CET | Pressmeddelande
En brandpost finns nu uppställd vid parkeringen ovanför Johannelunds centrum där boende kan hämta vatten. Personal från Tekniska verken finns på plats och hjälper till. De hala gatorna (på grund av vattnet som frusit) håller på att grusas med hjälp av en grusbil.
Uppdatering - Fjärrvärmeavbrottet i Tallboda åtgärdat6.2.2021 14:38:41 CET | Pressmeddelande
Fjärrvärmeavbrottet i Tallbodaområdet i Linköping är nu åtgärdat. Leveranserna av värme och varmvatten till hushållen fungerar normalt igen.
Återbrukshallarna öppnar igen5.2.2021 15:37:25 CET | Pressmeddelande
På måndag den 8 februari öppnar Tekniska verkens återbrukshallar igen, efter att ha varit tillfälligt stängda sedan 21 december då regeringens införde striktare restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum