Ny kampanjmetod halverar antalet fimpar på marken
Förra sommaren genomförde Håll Sverige Rent och Japan Tobacco International (JTI) ett pilotprojekt tillsammans i Skärholmen i södra Stockholm. Projektet lyckades halvera antalet fimpar som slängdes på marken på de platser där kampanjen genomfördes.
Efter det lyckade pilotprojektet vill Håll Sverige Rent och JTI nu erbjuda möjligheten till fler kommuner att testa kampanjen. De första kommunerna som visar intresse kommer bland annat få möjligheten att få gratis kampanjmaterial i form av klistermärken med ”nudging”-budskap, samt möjligheten att bli utvald för skräpmätningar för att kunna utvärdera kampanjen.
Skräpmätningar kommer att äga rum på tre utvalda platser där kampanjen genomförs. Ett bra sätt att få en lägesbild av fimpnedskräpningen i kommunen.
Att fimpar slängs på marken är inget nytt, men i och med det här projektet prövas nya metoder för att komma till rätta med problemet. Genom så kallad ”nudging”, där man vänligt och återkommande påminner rökare att hålla rent runt sig, ska man få en renare gatumiljö.
”Fimpen hör inte hemma på marken. Filtret, som är tillverkat av en typ av plast, kan ta upp till femton år innan den bryts ned i naturen och innehåller ämnen som är farliga för djur- och naturliv. Genom det här samarbetet når vi fram till rökarna med vårt budskap om att fimpnedskräpning är ett stort problem”, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.
Kampanjen kommer att innehålla samma delar som pilotprojektet förra sommaren. Genom dekaler, klistermärken och annat informationsmaterial blev rökarna i Skärholmen under två veckor påminda om att slänga sina fimpar på angivna platser i stället för att slänga fimparna direkt på marken, samtidigt som Direkten-anslutna butiker delade ut fickaskkoppar till personer som köper cigarettpaket som en del av kampanjen. Mätningar visade att fimpnedskräpningen halverades.
”Fler som röker tar sitt ansvar om vi hjälper dem på traven. Nudging handlar om att tydligt visa på alternativ till att slänga fimpen på marken. Vi är glada över att vi genom det här initiativet tillsammans med Håll Sverige Rent lyckats med den här enorma minskningen av nedskräpning”, säger JTI:s Sverige-VD Cormac O’Rourke.
Konceptet med ”nudging”, där man med små enkla steg försöker ändra ett invant konsumentbeteende, har visat sig effektivt på många områden tidigare. Kampanjelementen har tagits fram av Beteendelabbet som bland annat specialiserat sig på just den här typen av projekt.
”Färska studier visar att rökare är en av de grupper som skräpar ner i större utsträckning än genomsnittet. Kan vi prata direkt till rökarna har vi större chanser att ändra beteendemönster och se till att fimparna hamnar där de hör hemma framöver”, avslutar Johanna Ragnartz på Håll Sverige Rent.
Via den här länken kan man anmäla sig och beställa material:
Här kan kommuner beställa materialet >>
Fakta om fimpar
Fimpen är Sveriges vanligaste skräp. I nationella skräpmätningen 2020 uppskattas 22 miljoner fimpar, på en uppskattad vikt av 6,3 ton, ha slängts på marken under en enda vecka i juni. Håll Sverige Rent uppskattar att det handlar om cirka en miljard fimpar som hamnar i våra utemiljöer varje år.
Filtret i cigaretterna består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat. Fimpar som slängs på gatan slinker lätt ner i dagvattenbrunnar och hamnar i vattendrag, sjöar och hav.
Nyckelord
Kontakter
Stefan HållbergOmrådesansvarig kommun
Tel:073-699 04 16stefan.hallberg@hsr.sePontus TengbyKommunikationschef Håll Sverige Rent
Tel:+46 707 23 44 93pontus.tengby@hsr.seJohanna RagnartzVD Håll Sverige Rent
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
Den vita prillan – ny miljöbov12.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Fimpar och snus är det vanligaste skräpet i stadsmiljö. Nya mätningar från Håll Sverige Rent visar att mängden skräpiga fimpar minskar medan snusprillor ökar. Det är det vita snuset som står för störst del av snusskräpet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum