Ny kartläggning visar: Svenskarnas trädgårdar kan ge stort bidrag till biologisk mångfald

– Våra mäklare får allt fler frågor om miljö och hållbarhet – svenskarna vill veta om deras bostad kan bidra till en mer hållbar miljö. Centrala lägen har länge varit hetast, men i dag värderas tillgång till uteplats och trädgård allt högre av många bostadsköpare, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Sveriges villaägare kan ge ett viktigt bidrag till att öka den biologiska mångfalden genom att göra små förändringar i sin trädgård. I Sverige finns cirka 2 miljoner villor, med en genomsnittlig tomtstorlek på 1 700 kvadratmeter. Om villaägarna skulle låta en tiondel, 10 procent, växa fritt skulle det skapa hela 34 000 hektar av biologisk mångfald. Det visar nya beräkningar från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och odlingsföretaget Nelson Garden.
– När det myllrar av liv omkring oss mår också vi människor bättre, men i dag försvinner arter från jorden varje dag. Utmaningen med den minskade biologiska mångfalden kan kännas som en stor fråga att ta sig an som privatperson, men faktum är att varje ny planta bidrar till att vi får fler sorters växter och djur omkring oss, säger Lovisa Back, kommunikations- och hållbarhetschef på Nelson Garden.
Om villaägarna upplät 10 procent av sina trädgårdar till att öka den biologiska mångfalden skulle ytan bli större än 24 av Sveriges 30 nationalparker. Den är ungefär lika stor som de samlade ytan av nationalparkerna Abisko, Sonfjället, Haparanda skärgård, Gotska Sandön, Djurö, Tyresta, Tiveden och Blå Jungfrun. Om svenskarna skulle använda en enda procent av sina trädgårdar till att främja biologisk mångfald skulle den ytan, 3 400 hektar, vara större än 17 av landets 30 nationalparker.
– En trädgård med många olika blommor, buskar och träd gynnar fler arter av till exempel insekter och fåglar. Genom att odla växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer kan man stötta den biologiska mångfalden ytterligare. Människor som odlar kommer även närmare naturen, mår bättre och känner glädje och stolthet, säger Lovisa Back.
Ökad biologisk mångfald i trädgårdarna skulle skapa så kallade gröna korridorer, stepping stones på engelska, som sammanbinder naturområden och underlättar för arter att förflytta sig mellan lämpliga livsmiljöer. De gröna korridorerna är viktiga för många arter, och kan spela större roll än stora sammanhängande skyddade naturområden.
Tre tips – så skapar du en trädgård eller uteplats med biologisk mångfald:
1. Låt gräsmattan bli en äng
Låt en del av, eller hela, gräsmattan växa vilt och bli en äng. Även ”ogräs” som maskrosor och tistlar är vackra och viktiga. För att öka artrikedomen ytterligare kan du så blommor med en ängsblandning som både du och djur kan njuta av.
2. Addera lite vatten
En vattenspegel i trädgården är en livräddare för insekter och fåglar, inte minst under varma sommardagar. Det räcker med ett litet fågelbad. Lägg gärna i några stenar som insekterna kan stå på så att de inte riskerar att drunkna.
3. Odla blommor för bin
När du odlar i rabatter eller krukor, välj gärna växter som uppskattas av bin och andra pollinatörer. Försök odla så att det finns blommande växter under hela säsongen, som till exempel pärlhyacint, gullviva, lavendel, prästkrage, budleja och rudbeckia.
För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, hållbarhetschef, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se
Lovisa Back, hållbarhets- och kommunikationschef Nelson Garden
Tel. 073-125 12 22
E-post: lovisa.back@nelsongarden.com
Pressbilder fria för användning:
Per Sangrud
Genrebilder från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Bilder på växter som ger biologisk mångfald från Nelson Garden
Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige
Om statistiken:
Kartläggningen baseras på statistik över genomsnittlig tomtyta på småhus sålda de fem senaste åren och kommer från Svensk Mäklarstatistik.
Nyckelord
Kontakter
Per SangrudPR- och hållbarhetschef
Tel:073-441 04 07per.sangrud@lansfast.seBilder

Om
Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och en av de största aktörerna i branschen. Med 191 bobutiker och nära 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2021 förmedlade företaget cirka 31 000 objekt till ett försäljningsvärde av 84,5 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjätte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021.
Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Vårvärme på bostadsmarknaden8.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
I mars steg bostadsrättspriserna i Sverige med 1,1 procent, med Stockholm och Göteborg i täten för uppgången. På villamarknaden ökar antalet affärer kraftigt i takt med att vårsolen lockar många till visningar, och priserna steg något den gångna månaden. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ny kartläggning av klimatförändringarnas effekt på svenskarnas fritidshus visar: Naturskador för 500 miljoner kronor på fem år2.4.2025 06:03:00 CEST | Pressmeddelande
12 000 svenska fritidshus har de fem senaste åren har drabbats av så allvarliga naturskador, som översvämningar och bortblåsta tak, att de fått försäkringsersättning på sammanlagt 500 miljoner kronor. Det visar en ny sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling baserad på data från Svensk Försäkring.
Årets rookie: 22-årig Södermalms-mäklare från Botkyrka26.3.2025 07:52:00 CET | Pressmeddelande
I samband med ett stort galafirande i Stockholm den gångna helgen delade Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ut priser ut till de medarbetare och bobutiker som imponerat mest under det senaste året. Där utsågs Södermalms-mäklaren David Alashi till Årets rookie.
Årets ledare kommer från Täby24.3.2025 09:30:39 CET | Pressmeddelande
I samband med ett stort galafirande den gångna helgen delade Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ut priser ut till de medarbetare och bobutiker som imponerat mest under det senaste året. Där utsågs Johan Fronaeus från Täby, till Årets ledare.
Kundernas favoritmäklare finns i Landskrona24.3.2025 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I samband med ett stort galafirande i Stockholm den gångna helgen delade Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ut priser ut till de medarbetare och bobutiker som imponerat mest under det gångna året. Där utsågs kontoret i Landskrona, till Årets kvalitetsbobutik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum