Ny karttjänst om berggrundens förmåga att leda vatten
SGU lanserar en ny karttjänst för hydraulisk konduktivitet i berg, ett mått för bergets förmåga att leda grundvatten. Den nya tjänsten omfattar kartvisare, nedladdning av data och tillhörande rapport och har som syfte att underlätta för projekt där grundvatten i berg är en viktig fråga.
Informationen, som framför allt vänder sig till specialister inom hydrogeologi, kan användas som underlag för utredningar där grundvatten i berg är en viktig faktor, till exempel tunnlar, bergtäkter och enskild vattenförsörjning. I kartvisare och data presenteras hydraulisk konduktivitet för specifika brunnar men även en interpolation av dessa värden i form yttäckande karta över Sverige. Den hydrauliska konduktiviteten är beräknad baserad på data i SGUs Brunnsarkiv.
– Hydraulisk konduktivitet är ofta en nyckelfråga för grundvatten i berg, till exempel inom infrastrukturprojekt. Ofta används data från Brunnsarkivet som utgångspunkt, men metoden för beräkningarna kan skilja stort mellan olika aktörer. I rapporten beskrivs därför också hur SGUs information bör användas, säger Calle Hjerne, hydrogeolog på SGU.
Osäkerheten i beräknad hydraulisk konduktivitet kan vara betydande, speciellt för en enskild brunn, vilket medför att osäkerheten i områden med få brunnar är stor. Vid användning av den nya kartvisaren är det mycket viktigt att beakta de osäkerheter som beskrivs i rapporten. Verktyget bör inte användas i högre upplösning än skala 1:100 000. Motsvarande datamängd går även att ladda ner som öppna data.
Metoden som använts och diskussion om osäkerheter, begränsningar och användning av resultat redovisas mer utförligt i en ny SGU-rapport; ”Hydraulisk konduktivitet i Sveriges berggrund”, se länk nedan.
I samband med den nya karttjänsten för hydraulisk konduktivitet har SGU utvecklat en karttjänst för att visa grundvattentillgångar i små magasin. Läs mer här (länk till nyhet).
Den nya tjänsten har tagits fram inom ramen för regeringens särskilda grundvattensatsning 2018-2020.
Länk till ny kartvisare för Hydraulisk konduktivitet i berg
Läs rapporten ”Hydraulisk konduktivitet i Sveriges berggrund”
Kontakter
Carl-Erik Hjerne
Expert på SGUs grundvattennät
Om
SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Ny karttjänst för grundvattentillgång i små magasin11.2.2021 11:30:00 CET | Pressmeddelande
SGU lanserar en ny karttjänst för grundvattentillgång i små magasin som omfattar kartvisare, nya data och tillhörande rapport. Syftet är att underlätta riskbedömning och samhällsplanering för enskild vattenförsörjning.
Flygmätningar i Närke ger ny kunskap om slättens grundvatten27.1.2021 10:30:00 CET | Pressmeddelande
De helikopterburna TEM-mätningarna över Närkeslätten 2018 har gett ny kunskap om marken på djupet: SGU har tagit fram en 3D-modell av Närkeslättens geologi och gjort nya bedömningar av grundvattenförhållandena för ett antal delområden.
Mer data och ökad kunskap om landets grundvattentillgångar16.12.2020 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Utökad nivåövervakning, mer information om landets tillgång på grundvatten och jordarter, nya 3D-modeller och bättre kunskap om grundvattenkemin. Det är några resultat av regeringens särskilda grundvattensatsning som nu avslutas.
SGU lanserar nytt verktyg för att visa framtida grundvattennivåer15.12.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
SGU lanserar nu en funktion som visar hur grundvattennivåer kan komma att förändras de närmaste månaderna. Bland nyheterna finns även en förbättrad funktion för att jämföra grundvattenkartor från olika perioder, från dagens situation tillbaka till 1984.
SGUs arbete med Hoburgs bank: viktiga rev upptäckta med ny teknik23.11.2020 16:15:00 CET | Pressmeddelande
SGUs avancerade kartläggning av havsbotten vid Hoburgs bank har gett detaljerade kartor över livsmiljön och geologin på botten. Små distinkta revstrukturer visar sig ha stor betydelse för livet i området.
SGUs flygmätningar i Östergötland – nya fynd och möjliga vattentäkter6.11.2020 08:57:19 CET | Pressmeddelande
Bättre planeringsunderlag för den framtida vattenförsörjningen i Motala, Linköping, Mjölby och Vadstena. Det är resultatet av SGUs flygburna TEM-mätningar på Östgötaslätten, som nu redovisas i en rapport.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum