Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kommunkartläggning visar: Mest boyta för lönen i Bräcke och Filipstad

Dela

Följderna av coronaviruset förväntas påverka många svenskars privatekonomi under året. I Bräcke får köparna störst villa för sin årsinkomst – 55 kvadratmeter. Högst upp på listan över lägenhetsyta för en årsinkomst ligger Filipstad med 98 kvadratmeter. Det visar en ny kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Bräcke får köparna störst villa för sin årsinkomst – 55 kvadratmeter. Högst upp på listan över lägenhetsyta för en årslön ligger Filipstad med 98 kvadratmeter.
I Bräcke får köparna störst villa för sin årsinkomst – 55 kvadratmeter. Högst upp på listan över lägenhetsyta för en årslön ligger Filipstad med 98 kvadratmeter.

– Storstadsborna måste räkna med att lägga en klart större andel av sin inkomst boendet, alternativt bo på en mindre yta. Det är också i dessa regioner som effekterna av coronaviruset kommer få störst privatekonomiska konsekvenser inledningsvis, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av nya siffror från Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik gjort en kartläggning av var i landet man får mest bostadsyta i relation till den genomsnittliga årsinkomsten.

Bostadsköparna får flest kvadratmeter villa i Bräcke kommun där en årsinkomst på 245 000 kronor räcker till 55 kvadratmeter boyta. Minst villayta får köparna på Lidingö, där medelårsinkomsten på 362 000 kronor endast räcker till fem kvadratmeter villa.

– Coronapandemin har en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Det är sannolikt att arbetslösheten ökar och möjligheten att byta bostad minskar. De med små marginaler i boendeekonomin bör planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka det egna hushållet, säger Marcus Svanberg.

Lägenhetslistan toppas av Filipstads kommun i Värmland. Här ger en genomsnittlig årsinkomst på 236 000 kronor 98 hela kvadratmeter. Minst lägenhetsyta för sin årsinkomst får bostadsköparna i Stockholm – 334 000 kronor inte räcker till mer än fem kvadratmeter lägenhet.

Topplista – kommuner med mest villayta för årsinkomsten:

 1. Bräcke – 55 kvadratmeter
 2. Storfors – 50 kvadratmeter
 3. Sollefteå – 49 kvadratmeter
 4. Munkfors – 47 kvadratmeter
 5. Filipstad – 46 kvadratmeter
 6. Kramfors – 46 kvadratmeter
 7. Älvsbyn – 44 kvadratmeter
 8. Högsby – 43 kvadratmeter
 9. Emmaboda – 43 kvadratmeter
 10. Hultsfred – 42 kvadratmeter

Topplista – kommuner med mest bostadsrättsyta för årsinkomsten:

 1. Filipstad – 98 kvadratmeter
 2. Tidaholm – 81 kvadratmeter
 3. Fagersta – 79 kvadratmeter
 4. Säffle – 72 kvadratmeter
 5. Haparanda – 65 kvadratmeter
 6. Karlsborg – 64 kvadratmeter
 7. Götene – 63 kvadratmeter
 8. Skara – 60 kvadratmeter
 9. Åmål – 55 kvadratmeter
 10. Degerfors – 53 kvadratmeter

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och kommunikationsansvarig
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om statistiken

I sammanställningen har medianinkomsten 2018 (brutto) på individnivå per kommun jämförts med genomsnittliga kvadratmeterpriser för villor och bostadsrätter under de senaste tolv månaderna. Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Statistiken är framtagen av Statistiska Centralbyrån och Svensk Mäklarstatistik och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Kommuner med mindre än 25 försäljningar under perioden har exkluderats ur statistiken.

Bilaga

Antal kvadratmeter villa och bostadsrätt för den genomsnittliga årsinkomsten (samtliga tillämpliga kommuner)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I Bräcke får köparna störst villa för sin årsinkomst – 55 kvadratmeter. Högst upp på listan över lägenhetsyta för en årslön ligger Filipstad med 98 kvadratmeter.
I Bräcke får köparna störst villa för sin årsinkomst – 55 kvadratmeter. Högst upp på listan över lägenhetsyta för en årslön ligger Filipstad med 98 kvadratmeter.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 176 bobutiker och över 800 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2019 förmedlade företaget cirka 23 500 objekt till ett försäljningsvärde av 52,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för fjärde året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2019.

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kartläggning inför antagningsbeskedet visar: Studentstäderna där det är billigast att köpa bostad9.7.2020 07:17:00 CESTPressmeddelande

I Sundsvall och Västerås får studenterna flest kvadratmeter bostadsyta för pengarna. Priset på ettor har dock sjunkit mest i Umeå och Linköping det gångna året. Dyrast är enrummarna i Stockholm, Göteborg och Lund. Det visar en ny kartläggning av bostadsrättspriser i svenska universitetsstäder, baserad på data från Svensk Mäklarstatistik, som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadsmarknaden tar ny fart8.7.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Bostadsrättspriserna förblev oförändrade under juni och har ett genomsnittspris på 2,6 miljoner kronor eller 39 295 kronor per kvadratmeter. Villapriserna steg under samma period med 2 procent och snittpriset uppgår nu till 3,4 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 9 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Nedgång för bostadsrätter – högtryck på fritidshus9.6.2020 08:01:00 CESTPressmeddelande

Bostadsrättspriserna sjönk med 2 procent i maj och har ett genomsnittspris på 2,6 miljoner kronor eller 37 738 kronor per kvadratmeter. Villapriserna under samma period steg med 1 procent och snittpriset uppgår nu till 3,4 miljoner kronor. Samtidigt har priserna på fritidshus ökat med 8 procent det senaste året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum