Vänsterpartiet Skåne

Ny kulturplan för Skåne – V vill se regionen som stöttande till det befintliga skånska kulturlivet

Dela

Under dagens möte med Kulturnämnden i Region Skåne antogs en ny kulturplan för åren 2021-2024. Vänsterpartiet vänder sig emot den bild som beskrivs av regionen som plattform för kulturskapande och hade hellre sett en inriktning där det befintliga kulturlivet och dess plattformar kan få stöd som en del av välfärden.

- Kulturen är en självklar del av välfärden och behöver finansieras som sådan - att regionen sätter upp ambitioner och mål för det skånska kulturlivet som man inte vill finansiera blir väldigt bakvänt, menar Busi Dimitriu, Vänsterpartiets representant i Kulturnämnden.

Under Alliansstyret har det skett nedskärningar inom sökbara medel för det fria kulturlivet, något Vänsterpartiet vänt sig emot.

- Vi vill inte se nedskärningar inom kulturen. Alla kulturaktörer är viktiga och behöver erkännas, oavsett om de är professionella, ideella, amatörer eller fria. Folkbildningen har även den en viktig roll som skulle behöva lyftas i högre grad. Det finns tendenser att se kultur som något som har positiva effekter så samhället men som ska klara sig utan medel, men det är inte seriöst av regionen som viktig finansiell aktör att se det på det sättet. Med den situation som pandemin fört med sig blir det ännu tydligare, kultursektorn behöver kompenseras för att överleva det inkomstbortfall som skett. På längre sikt behöver vi strukturer där kulturen kan bli stöttad av regionen mer långsiktigt, avslutar hon.

Läs mer om Vänsterpartiets förslag till kulturplanen här.

Läs kulturplanen här.

Nyckelord

Kontakter

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill se regionala åtgärder för att hantera varsel inom tåg- och busstrafiken16.6.2020 13:24:54 CESTPressmeddelande

Den senaste veckan har det rapporterats om trafikbolag som väljer att varsla sin personal mitt under pågående covid-19kris. För tillfället rör det sig om 300 respektive cirka 250 anställda på de två aktuella bolagen som anställer personal inom tåg- och busstrafik. Vänsterpartiet vill nu att Region Skåne tar sitt ansvar och försöker förhindra varsel inom välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum