World Animal Protection Sverige

Ny namninsamling: Låt ko och kalv få vara tillsammans!

Dela
I dag den 17 februari startar World Animal Protection Sverige kampanjen Ok eller Koko? En namninsamling för att kor och kalvar ska få vara tillsammans i den svenska mjölkindustrin. En färsk Novus-undersökning visar att vårt kampanjmål har starkt stöd hos svenska folket.

Amanda Dahlberg, som är agronom och expert på djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger:

”I mjölkindustrin separeras ko och kalv systematiskt från varandra. Det tycker vi inte är ok. Därför har vi startat en namninsamling för alla som också vill förbättra situationen för kor och kalvar. Med namninsamlingen vill vi visa politiker, mjölkproducenter och livsmedelshandlare att vi är många som anser att ko och kalv ska få vara tillsammans.”

Tidig separation

Tänk dig att bli fråntagen din mamma strax efter att du kommit till världen. Det är verkligheten för de flesta kalvar i mjölkindustrin. I bästa fall får kon slicka sin kalv ren och kalven får den första råmjölken.

Men sedan, inom några timmar, separeras de. Kalven placeras ensam i en liten box eller i en större box tillsammans med andra kalvar som också brutalt tagits från sina mammor. Kon råmar förtvivlat efter sin kalv.

Amanda Dahlberg säger:

”Relationen mellan ko och kalv är viktig. Kon blir stressad av att kalven tas från henne och forskning visar att kalvarna växer snabbare om de får dia och vara med sin mamma. Slutsatsen borde vara självklar: Om vi väljer att dricka mjölk måste vi se till att ko och kalv får vara tillsammans.”

Redan i dag finns gårdar i Sverige som visar att det är möjligt att ha ett system där samvaro mellan ko och kalv kan kombineras med försäljning av mjölk.

I pågående forskningsprojekt på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) studerar forskare hur ett system för att hålla ko och kalv tillsammans skulle påverka kalvarna och mjölkproduktionen.

Starkt stöd

Amanda Dahlberg säger:

”Vårt kampanjmål att ko och kalv ska få vara tillsammans har ett starkt stöd hos svenska folket. Det visar en färsk undersökning som Novus har gjort på vårt uppdrag.”

I svenskt regelverk finns i dag ingen tidsgräns angiven för hur länge ko och kalv minst ska få vara tillsammans efter att kalven har fötts. En majoritet av de intervjuade i Novus-undersökningen, 56 procent, anser att det borde införas en sådan minimigräns, 22 procent svarar kanske och bara 9 procent säger blankt nej.

Lite drygt 50 procent är dessutom beredda att betala mer för mjölk som producerats så att ko och kalv får vara tillsammans. En fjärdedel säger kanske, medan 13 procent inte är beredda att betala mer.

Förutom att många i undersökningen vill att kor och kalvar ska få vara tillsammans, finns det också stark kritik mot ensamboxar för kalvar. Efter kalvningen är det i dag tillåtet att placera en kalv i en ensambox och hålla den där tills den är åtta veckor. Det är 63 procent negativa till. Bara 5 procent tycker att reglerna för ensamboxar är bra.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970https://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye