Norrköpings kommun

Ny och unik behandlingsmetod först i Norrköping

Dela

På socialnämndens möte den 19 september kommer en ny behandlingsmetod, Matrix, att presenteras. Matrix är en öppenvårdsmodell utformad för personer med alkohol- eller drogproblem. Behandlingsteamet på socialkontoret i Norrköping är först i Sverige med att erbjuda Matrix till klienter i öppenvård.

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

Matrix öppenvårdsmodell är utvecklad av The Matrix Institute on Addictions i Los Angeles i USA, och det är därifrån den fått sitt namn.

– Jag är väldigt glad över att vi nu kan ge den här nya behandlingsformen i Norrköping. Det innebär att Behandlingsteamet utökar sitt redan breda erbjudande av olika insatser med en metod som är i linje med Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende, säger Behandlingsteamets chef Thomas Albrecht.

Behandlingsmetoden tar in anhörigperspektivet med filosofin att nära relationer gör anhöriga till en del av rehabiliteringsprocessen, vare sig dessa personer deltar i behandlingsaktiviteter eller inte. Anhöriga erbjuds dock stöd och möjlighet att prata om sina upplevelser.

– Det känns bra att vi tycks vara först i Sverige med Matrix-metoden, oss veterligen erbjuds metoden ingen annanstans i Sverige. Norrköping är känt för att ligga i täten gällande nya metoder, och nu visar vi det igen. Vi ska vara i framkant och arbeta föredömligt med evidensbaserade metoder, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.

– Ett inslag i Matrix-metoden är att vissa klienter erbjuds vara assisterande klientstödjare i behandlingsarbetet. Kombinationen av professionell behandling och regelbundet deltagande i självhjälpsgrupper förbättrar avsevärt klientens prognos att förbli nykter och drogfri, säger Thomas Albrecht.

Matrix-metoden presenteras för socialnämnden den 19 september.

Fakta om Matrix
Matrix är en öppenvårdsmodell utformad för personer som har problem med alkohol eller droger. Matrix kombinerar delar från olika psykologisk och psykosociala behandlingsinsatser (tolvstegsinriktad behandling och återfallsprevention) med socialt nätverksstöd (självhjälpsgrupp och anhörigprogram) samt regelbundna urinprover. Behandlingsprogrammet erbjuder en strukturerad behandling där klienten får hjälp att bygga upp en drogfri och nykter livsstil samt stöd att uppnå och bibehålla avhållsamhet från alkohol och droger.

Den amerikanska manualen, med en omfattning på ca 400 sidor, har översatts till svenska averfarna medarbetare på socialkontorets verksamhetsområde Vuxen – myndighet och utförare.

Matrix pågår 16 veckor med sammanlagt 52 träffar som inleds med en intensiv fas där klienter och familjemedlemmar får utbildning om beroende alkohol/droger, genomgår färdighetsträning för att nå och upprätthålla drogfrihet och nykterhet samt stöd att delta i tolvstegsinriktade självhjälpsgrupper. Behandlingen följs upp av 32 eftervårdsessioner, en gång/vecka. Matrix-behandlingen får goda rekommendationer i Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende.

Kontaktpersoner:
Thomas Albrecht
Titel: enhetschef Behandlingsteamet, Norrköpings kommun
Telefon: 070-242 66 42

Roger Källs (S)
Titel: ordförande socialnämnden
Telefon: 070-313 31 68

__________________________________________________________________________________
Avsändare: Maria Björk Hummelgren, presskommunikatör
Telefon: 072-598 66 75

 

Nyckelord

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum