Ratio

Ny rapport: Därför har det länge byggts på fel orter och i fel lägen – med konsekvenser för jobb, pendling och segregation

Dela

Decennier av misslyckad bostadspolitik påverkar såväl arbetsmarknad och segregation som rädslan för prisbubbla i storstäder. Det visar Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i en ny rapport skriven för Ratio. Rapporten bygger på ett stort empiriskt och nyligen sammanställt material.

I en ny rapport gör Jörnmark en genomgång av svensk bostadspolitik och dess faktiska effekter på bostadsbeståndet under åren 1942-1993.
I en ny rapport gör Jörnmark en genomgång av svensk bostadspolitik och dess faktiska effekter på bostadsbeståndet under åren 1942-1993.

– Prisutvecklingen på bostäder i den starkare delen av landet har lett till oro för en prisbubbla, vilket fått många att förespråka en återgång till det reglerade och subventionerade bostadsbyggande som dominerade 1942 till 1993. En sådan återgång skulle kunna få riktigt negativa konsekvenser, både statsfinansiellt och för landets fortsatta tillväxtförutsättningar, sett till den empiri jag analyserat i den här rapporten.

Det säger Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och rapportförfattare Ratio, och hänvisar till studien ”Rätt (?) bostäder på fel platser” som släpps i samband med ett seminarium den 31 augusti.

I rapporten gör Jörnmark en genomgång av svensk bostadspolitik och dess faktiska effekter på bostadsbeståndet under åren 1942-1993. Här framkommer att en kombination av regleringar, produktionskvoter, missriktad regionalpolitik och ett oförutsägbart lagsystem har snedvridit byggandet i Sverige.

I stället för att bygga på platser där det finns jobbtillfällen, har det byggts där arbetsmarknaderna är svaga. Konsekvenserna av detta snedvridna byggande märks än i dag. I fler än 150 av landets glesbygdskommuner finns överskottsproduktionen från efterkrigsdecennierna kvar. Underhålls- och rivningsbehovet för dessa bostäder är nu mycket stort.

– Situationen förvärras av de problem som skapats av att flyktingmottagandet och den så kallade sociala dumpningen som koncentrerats till just dessa struktursvaga kommuner – och anledningen till att den koncentrationen gjordes beror på att de hade ett stort utbud av tomma lägenheter, säger Jörnmark.

Ytterligare följd av att bostäder systematiskt byggdes med liten hänsyn till var arbetsmarknaderna och den verkliga efterfrågan fanns var att städer spreds ut på ett okoordinerat sätt, vilket ledde till ökade infrastrukturella kostnader och starkt ökad pendling.

Efter kapitalmarknadens avreglering utbröt ett mycket omfattande byggande av hyresrätter i de delar av landet där befolkningen redan minskade. Samtidigt gjorde subventionerna att incitamenten att bygga i de större städerna försvagades. Efter 1995 fick det till konsekvens att cirka 30 000-50 000 lägenheter stod tomma i den svenska glesbygden, vilket ledde till att staten som stått för lånegarantierna förlorade minst 100 miljarder kronor.

Parallellt med dessa tomma lägenheter ledde inflyttningen och den expansiva arbetsmarknaden i storstäderna och de viktigaste regionala centrumen till att prisnivåerna i de delarna av landet ökade snabbt. Särskilt gällde det de centrala delarna av städerna som underförsörjts med bostäder sedan 1942.

– Från den misslyckade bostadspolitiken följer alltså även spår till dagsaktuella debatter om såväl stad-och-land-konflikt som inkomstskillnader, säger Jörnmark.

___

Rapporten presentas av Jörnmark under ett seminarium på Ratio med medverkan av Lennart Weiss, direktör Veidekke Sverige, Markus Kallifatides, riksdagsledamot (S), och Daniella Waldfogel, vice vd och näringspolitisk chef, Stockholms Handelskammare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jan Jörnmark har skrivit en rapport för Ratio.
Jan Jörnmark har skrivit en rapport för Ratio.
Ladda ned bild

Länkar

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Nationalekonomen Özge Öner mottar pris för mänsklig blomstring9.4.2025 15:03:47 CEST | Pressmeddelande

Özge Öner tilldelas Årets Pris för mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Öner är Associate Professor i Spatial Economics and Real Estate vid Department of Land Economy, University of Cambridge, och Fellow vid Sidney Sussex College. Priset instiftades 2022 till forskningsinstitutet Ratios grundare och tidigare vd, Nils Karlsons, ära. Priset delas ut årligen till framstående personer som genom forskning och offentligt engagemang bidragit till ökad förståelse för samhälleliga och ekonomiska villkor för mänsklig utveckling och blomstring. Özge Öner disputerade i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2014 med avhandlingen "Retail Location" och har sedan dess haft framstående positioner vid bland annat IFN, HUI Research och Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics (CEnSE). Hennes forskning har varit inriktad på geografiska aspekter av entreprenörskap, migration, segregation, detaljhandel och politisk geografi, och hon har publicerat ett stort antal i

Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande

Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.

Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande

Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.

Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan

En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye