Ny rapport: Inredningsboom bidrar till klimatkrisen
– Dagens produktions- och konsumtionssystem måste bli hållbara, och cirkulära affärsmodeller behöver utvecklas inom alla branscher. Vår nya studie visar att produktionen av möbler och heminredning både skapar stora klimatutsläpp och ger upphov till hög resursförbrukning, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Konsumtionen av möbler och heminredning ökar dramatiskt. På tio år, mellan 2009 och 2019, har den ökat med nästan 50 procent. Men hur stor miljöpåverkan har egentligen heminredningsbranschen? För att synliggöra produkternas miljöbelastning har Naturskyddsföreningen låtit ta fram rapporten “Andra hand i första hand”, där produkternas klimatutsläpp och resursförbrukning räknats fram och sedan jämförts med att köpa nytt, köpa begagnat eller renovera och reparera.
Resultatet är tydligt. Beräkningarna visar att inköp av begagnade varor eller renoveringar innebär en mycket stor miljöfördel gentemot att köpa nya, både vad gäller klimatutsläpp och resursförbrukning.
Några exempel:
- För lika mycket klimatutsläpp och kilo naturresurser som behövs till en ny soffa går det att skaffa sex begagnade.
- Genom att fräscha upp gammal matgrupp i stället för att köpa en ny minskas klimatpåverkan med 70 procent.
- En nyinköpt matgrupp motsvarar hela nio begagnade gruppers klimatpåverkan och kilo naturresurser.
- Det går att skaffa tretton begagnade uppsättningar matta, gardiner och soffkuddar för samma klimatkostnad och kilo naturresurser som en ny.
- Nyinköp av köksskåp och bänkskiva har i princip lika stor klimatpåverkan och resursförbrukning som att måla om skåpluckorna 35 gånger.
– Med rapporten vill vi lyfta att tillverkning och transporter av möbler och annan heminredning påverkar klimatet negativt och att det samtidigt går åt mängder med naturresurser vid produktionen, när exempelvis metaller bryts ur marken och skog avverkas till träråvara. Vi hoppas att rapporten kan bidra till att både branschen och konsumenterna kan ta mer hållbara beslut, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Studien tar hänsyn till vilken påverkan som sker genom att antingen byta ut en produkt mot en ny eller begagnad, eller att en befintlig produkt rustas upp. Klimatpåverkan som uppstår under eventuell avfallshantering av utbytt produkt, tillverkning av ny produkt eller renoveringsdetaljer, och alla transporter som krävs för att både köra bort gammalt och köra hem nytt ingår i studien.
I studien används metoden Produkters totala avfall som ett sätt att synliggöra produkternas resursförbrukning. Kunskapen om den totala avfallsmängden för en produkt kan göra det lättare att se den totala påverkan som konsumtionen har på miljön.
Här hittar du rapporten "Andra hand i första hand".
MILJÖPÅVERKAN FRÅN MÖBLER OCH HEMINREDNING:
- Soffa 295kg CO2e, 530 kg avfall – motsvarar sex begagnade soffor
- Säng 280 kg CO2e, 820 kg avfall – motsvarar sju begagnade sängar
- Matgrupp (bord + sex stolar med stoppad sits) 145 kg CO2e, 235 kg avfall – motsvarar nio begagnade matgrupper
- Under- och överskåp, luckor och massiv bänkskiva: 270 kg CO2e, 320 kg avfall – motsvarar 13 begagnade uppsättningar
- Hemtextiler (matta, gardiner, soffkuddar) 110 kg CO2, 320 kg avfall – motsvarar 13 begagnade uppsättningar
FAKTA OM RAPPORTEN
Rapporten är utförd av Ramböll på uppdrag Naturskyddsföreningen. Syftet är att synliggöra vilka koldioxidutsläpp och vilket totalt avfall som uppkommer, eller kan sparas in, genom att köpa nytt, köpa begagnat eller renovera/reparera. I projektet har metoden Produkters totala avfall använts som ett sätt att synliggöra produkternas resursförbrukning.
I rapporten analyseras fem olika produktgrupper med avseende på klimatpåverkan och total mängd avfall som orsakas vid nyproduktion eller införskaffande i andra hand och/eller genom renovering av nuvarande produkter. Utöver produktion, inkluderas även påverkan från avfallshantering, transporter och till viss del användning. Då konsumentens egen transport står för en avsevärd del av miljöpåverkan vid köp av begagnade produkter har detta inkluderats både för nyinköp och köp i andra hand.
MILJÖVÄNLIGA VECKAN
Med start på lördag (2-10 oktober) anordnar Naturskyddsföreningen Miljövänliga Veckan för 31 gången med aktiviteter på många håll i landet. Temat är “Ta vara på det vi har” och vill inspirera till hållbar konsumtion av kläder, inredning och saker. Att laga, vårda och köpa begagnat före nyproducerat och byta/hyra/låna av andra. Även Klädbytardagar och Prylbytardagar görs på en del håll. Här kan du läsa mer: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/miljovanliga-veckan/
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seBilder
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum