Ratio

Ny rapport: Jobbmatchningen för utlandsfödda innefattar utöver utbildning även sociala faktorer

Dela
Utlandsfödda akademiker som gör praktik får ofta jobb efteråt, en viktig del av den matchningen utgörs av kulturell och social kompetens. Det visar ny rapport som undersöker praktikplatsers erfarenhet av att ta emot utrikes födda akademiker.
Lotta Stern och Susanna Allstrin har skrivit rapporten "Att korta vägen till
arbetsmarknaden"
Lotta Stern och Susanna Allstrin har skrivit rapporten "Att korta vägen till arbetsmarknaden"

Utrikes födda akademiker som gör arbetsnära praktik får ofta en anställning efter avslutad praktikperiod. Även praktikplatserna tycks vara nöjda med att ta emot utrikesfödda praktikanter: Nästintill alla praktikplatser är positivt inställda till att ta emot praktikanter även i framtiden.

– Kvaliteten på utbildningen tycks vara mindre viktig när man som utrikesfödd akademiker anställs efter en praktikperiod. Viktigare är praktikantens initiativförmåga, anpassningsbarhet, tillräckliga språkförmåga och kulturella kompetens, säger Susanna Allstrin som tillsammans med Lotta Stern skrivit rapporten ”Att korta vägen till arbetsmarknaden” där de undersöker praktikplatsers erfarenhet av att ta emot utrikes födda akademiker.

I denna intervjustudie har de pratat med 24 organisationer som tagit emot en eller flera utlandsfödda akademiker på praktik via den förberedande arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen.

Här framkommer alltså att kvaliteten på praktikanternas utbildning är av mindre vikt än vad man tidigare trott, åtminstone enligt de intervjuade praktikplatserna. Desto viktigare är social förmåga, tillräckligt hög språkförmåga för att dels kunna ta sig an mer kvalificerade uppgifter, dels fungera socialt, samt kulturell kompetens kring den platta arbetsplatskulturen och dess informella normer kring ledarskap.

– Det betyder att matchningen av praktik kan förbättras, bland annat genom förtydliganden av de informella normer som råder inom svensk arbetsplatskultur. Exempelvis att svenska chefers instruktioner sällan är peka-med-hela-handen, utan oftare är inlindade i frågor, säger Lotta Stern.

Forskarna konstaterar alltså att det finns individuella, men också organisatoriska och institutionella faktorer, som bör tas i beaktandet vid matchning av praktik, både utifrån praktikantens, praktikplatsens och Korta vägens håll. På organisatorisk nivå är de viktigt att verksamheten förankrar mottagandet bland medarbetare och att handledarskapet är frivilligt. Att vara tydlig med förutsättningar för praktiken gentemot praktikanten lyfts ofta fram som angeläget; både vad gäller förutsättningar att erbjuda anställning efter praktik och nivån på arbetsuppgifterna under praktikens gång. Matchningen verkar gå bättre på praktikplatser med mångfald där man är van att öppet och tydligt diskutera skillnader och förväntningar.

Oavsett hur väl förberedda praktikant och praktikplatser är, kan institutionella faktorer såsom regelverk kring sekretess och legitimationer sätta käppar i hjulet för praktiken, något som kan försvåra praktikanters möjlighet att utföra mer kvalificerade uppgifter och skapa frustration hos tidigare yrkesverksamma.

En öppen dialog är inte enbart viktig för praktikplats och praktikant. Tydlig kommunikation från Korta vägen är minst lika viktig. Det tycks finnas en potentiell diskrepans mellan praktikplatsernas inställning till syftet med praktiken (språkövning) och Korta vägens mål med kvalificerad praktik (kompetensövning). Det kan därför finnas ett behov av Korta vägen att tydliggöra den språkliga kompetens som praktikanterna besitter och målet med praktiken.

Trots eventuell förbättringspotential skapar Korta vägens praktik mervärde, som går utöver utbildningens syfte, i form av referenser, språkträning och inordning i den svenska arbetsplatskulturen för praktikanten, samt kompetensutbyte och ökat engagemang på praktikplatsen.

___

Lotta Stern är sociologiprofessor och vd Ratio, Susanna Allstrin är projektledare och statsvetare, Ratio.

Rapporten lanseras under ett seminarium den 27 april, kl 12.00, med kommentarer av bland andra Sophia Metelius, statssekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsministern (L). Läs mer om seminariet här.

Nyckelord

Kontakter

Lotta SternVd & professor

Lotta Stern är vd på Ratio. Hon är professor i sociologi vid Stockholms universitet och arbetsmarknadsforskare.

Tel:0761855817lotta.stern@ratio.se

Bilder

Lotta Stern och Susanna Allstrin har skrivit rapporten "Att korta vägen till
arbetsmarknaden"
Lotta Stern och Susanna Allstrin har skrivit rapporten "Att korta vägen till arbetsmarknaden"
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ratio
Ratio
Sveavägen 59 4 tr, Box 3203
103 64 Stockholm

+4684415900https://ratio.se/

Näringslivets forskningsinstitut

Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om företagandet villkor. Institutet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från alltifrån nationalekonomin och företagsekonomin till sociologin och statsvetenskapen. Forskningen kan sorteras in i tre breda områden: arbetsmarknad, klimat och miljö, samt konkurrenskraft.

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Nationalekonomen Özge Öner mottar pris för mänsklig blomstring9.4.2025 15:03:47 CEST | Pressmeddelande

Özge Öner tilldelas Årets Pris för mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Öner är Associate Professor i Spatial Economics and Real Estate vid Department of Land Economy, University of Cambridge, och Fellow vid Sidney Sussex College. Priset instiftades 2022 till forskningsinstitutet Ratios grundare och tidigare vd, Nils Karlsons, ära. Priset delas ut årligen till framstående personer som genom forskning och offentligt engagemang bidragit till ökad förståelse för samhälleliga och ekonomiska villkor för mänsklig utveckling och blomstring. Özge Öner disputerade i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2014 med avhandlingen "Retail Location" och har sedan dess haft framstående positioner vid bland annat IFN, HUI Research och Centre for Entrepreneurship and Spatial Economics (CEnSE). Hennes forskning har varit inriktad på geografiska aspekter av entreprenörskap, migration, segregation, detaljhandel och politisk geografi, och hon har publicerat ett stort antal i

Studie: Minskad jobbstress med AI19.3.2025 14:49:20 CET | Pressmeddelande

Artificiell intelligens och robotisering är förknippade med lägre stressnivåer på arbetsplatsen. Det framgår av en ny studie som undersöker hur införandet av avancerad teknik påverkar arbetstagares välmående i Tyskland. Forskarna Michael Koch (Aarhus University) och Magnus Lodefalk (Ratio och Örebro universitet) har analyserat omfattande data över anställdas egenrapporterade stress och deras yrkesexponering för AI och robotar.

Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande

Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.

Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan

En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye