We Effect

Ny rapport: Klimatkrisen akut hot mot världens matproduktion

Dela

Småskaliga bönder är avgörande för världens matproduktion, men de får allt svårare att odla mat när klimatet förändras. När världen kraftsamlar efter COP26 når stödet inte fram till bönder i låginkomstländer. Biståndsorganisationerna We Effect och Vi-skogen pekar i ny rapport ut detta som ett akut hot mot matproduktionen, och lyfter att det behövs en egen budget för klimatbistånd.

”Trots att världens ledare lovat i flera FN-sammanhang under hösten att ingen ska lämnas utanför, får småskaliga bönder lite eller inget stöd för att anpassa sig till klimatförändringarna. Effekten blir att miljontals människor får brist på mat – trots att de själva är bönder”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect och Vi-skogen.  

Rapporten ”Klimaträttvisa” visar att det internationella klimatbiståndet inte kommer småskaliga bönder till del. Detta trots att småskaliga jordbrukare, som är bland dem som gjort minst för att orsaka klimatförändringarna, står för ungefär en tredjedel av världens matproduktion. Samtidigt tillhör de gruppen som drabbas hårdast av klimatförändringarnas effekter. Detta gör det allt svårare att producera baslivsmedel som ris, majs och vete. I rapporten vittnar 38 organisationer som tillsammans organiserar 3,4 miljoner småskaliga bönder om minskade skördar, minskade inkomster och sämre kvalité på sina grödor. 

Vi-skogen och We Effect lyfter fram att ett ökat klimatstöd till småskaligt jordbruk i låginkomstländer har potential att inte bara leda till minskade klimatförändringar, utan också till minskad fattigdom, hunger och ojämställdhet – om det görs på rätt sätt. 

Under klimattoppmötet COP26 var majoriteten av världens ledare överens om att det krävs samarbete för att nå klimatmålen. Vi-skogen och We Effect lägger i rapporten fram sina förslag på hur det ska gå till: 
 
1. Gör Sveriges klimatfinansiering till ett tillägg utöver dagens biståndsnivå på 1 procent av BNI. 

2.  Säkerställ att mer klimatfinansiering når människor som lever i fattigdom och drabbas hårdast av klimatkrisen. 

3. Gör klimaträttvisa till överordnat mål för svensk internationell klimatpolitik och ge jordbruket och jämställdheten starkare ställning i klimatomställningen. 

 
Mer information:  

  • Läs rapporten här eller i det bifogade dokumentet. 
  • För pressbilder, se nedan.  
  • Rapporten presenteras under ett webbsänt politikersamtal på torsdagen den 9 december klockan 08.30 (inspelning kan ses i efterhand). Medverkar gör Janine Alm Ericson (MP), Yasmine Posio (V), Joar Forsell (L), Helena Storckenfeldt (M), Gudrun Brunegård (KD), tentativt representanter från Socialdemokraterna och Centerpartiet, samt Anna Tibblin, Generalsekreterare för Vi-skogen och We Effect. Moderator: Unn Edberg, Ordförande Vi-skogen och Chefredaktör på Tidningen Vi.  
  • Anmäl dig här: https://www.eventbrite.com/e/efter-cop26-vad-vill-svenska-politiker-uppna-kring-klimatrattvisa-biljetter-211807500937  

För frågor och intervjuer, kontakta Elin Williams, elin.williams@weeffect.org, +46 72 071 59 21 

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

WEBBINARIUM: Vad vill svenska politiker uppnå kring klimaträttvisa efter COP26?19.11.2021 10:38:16 CET | Pressmeddelande

Efter avslutade förhandlingar under FN:s klimattoppmöte i Glasgow är nu frågan hur världens ledare ska leva upp till de löften som avlagts. Här på hemmaplan kommer klimatfrågan gå varm under 2022 när Sverige står värd för FN-toppmötet Stockholm+50 och kort därefter går till riksdagsval. Vi-skogen och We Effect bjuder in till rapportlansering om klimaträttvisa och klimatfinansiering, följt av panelsamtal med toppolitiker.

Ny podd uppmanar till fredagsmys utan skamkänslor17.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Många vill välja mat som är bra både för planeten och för alla som bor på den. Men ingen tjänar på att vi skäms för fredagsmyset med tacos eller på att vissa livsmedel stämplas som dåliga. Tacofärs och avokado kan vara bra både för oss själva och världen om vi väljer produkter som är producerade på ett schysst sätt. Den nya podden Schysst Mat bjuder på inspiration och vägledning utan pekpinnar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum