Industriarbetsgivarna

Ny rapport: Konkurrenskraftiga villkor för industrin på Gotland

Dela
Ny rapport från Industriarbetsgivarna om konkurrenskraftiga villkor för industrin på Gotland – så skapas förutsättningar för grön omställning.

- Det finns flera utmaningar som behöver lösas för att stärka industrins konkurrenskraft och för att inte tappa tempo i den gröna omställningen. Det handlar om krafttag för en stabil elförsörjning, om tillståndsprocesser, om kompetensförsörjning och om transportförbindelserna till fastlandet, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna.

Gotland befinner sig mitt i ett teknikskifte som den gröna omställningen innebär. Något som erbjuder möjligheter men som också ställer nya krav på investeringsförmågan och på kompetensförsörjningen.

Den råvarubaserade basindustrin skapar jobb och skatteintäkter av stor betydelse för Gotlands ekonomi och enligt den senaste statistiken skapade ett nytt jobb i basindustrin omkring två ytterligare jobb i andra branscher.

Men ett flertal utmaningar behöver lösas för att säkra jobb och konkurrenskraft.

  • Det krävs krafttag för en stabil elförsörjning. Det behöver dras en ny kraftledning till Gotland.

  • Utdragna och rättsosäkra tillståndsprocesser fördröjer den gröna omställningen. Ytterst handlar det om sysselsättning och välfärd, för att kunna behålla och skapa fler jobb.

  • Kompetensförsörjning är en stor utmaning på Gotland där industrin har svårigheter att hitta rätt kompetens. Utmaningarna är bland annat få industrirelevanta utbildningar.

  • Infrastruktur och kommunikationer med fastlandet är en nationell fråga som behöver prioriteras högre upp på den rikspolitiska agendan.

- Vi är övertygade om att Gotlands industriföretag sitter på många av de hållbara lösningar Sverige och världen kommer att behöva de kommande decennierna. Men det krävs att utmaningarna adresseras och blir lösta. Ska industrin fortsätta växa behövs långsiktighet och stabila förutsättningar. På så vis kan vi säkerställa och utveckla sysselsättningen på Gotland och fortsätta leverera välstånd för Sverige, avslutar Per Hidesten.

Ladda ner rapporten som bifogad pdf.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Avtal för byggnadsämnesindustrin klart11.5.2023 15:29:46 CEST | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna och IF Metall har i dag, den 11 maj, träffat avtal för byggnadsämnesindustrin – Byggnadsämnesavtalet. Avtalet omfattar drygt 170 företag med 7 340 arbetare och följer det märke som industrins parter träffade tidigare. ”Vi har idag tecknat ytterligare ett kollektivavtal med IF Metall. Vi är nöjda med avtalet som ger både stabilitet och flexibilitet”, säger Per Widolf förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Avtal för massa- och pappersindustrin klart2.4.2023 13:35:00 CEST | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna och Pappers har idag träffat avtal. Avtalet följer det märke som industrins parter träffade tidigare i veckan och som är normerande för hela arbetsmarknaden. ”Förhandlingarna med Pappers är nu i hamn och de har skett i konstruktiv anda. Vi har nu ett avtal på plats som innebär att företagen inom svensk massa- och pappersindustri får stabilitet och förutsägbarhet både vad gäller både villkor och lönekostnader”, säger Per Widolf förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum