We Effect

Ny rapport: Livsfarligt att försvara naturen och sin mark

Dela
Småskaliga bönder världen över hotas och mördas när de försvarar sin rätt till mark och miljö. Det visar We Effects nya rapport Bonde med livet som insats som kartlagt hoten i 20 länder.
Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Anabela Lemos. Foto: Edson Artur

"Morden på de som står upp för mänskliga rättigheter och försvarar vår miljö är en skam för världen. Vi måste göra allt för att skydda dem som skyddar vårt klimat och företag som exploaterar människor och miljö måste ställas inför rätta”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect. 

Rapporten, som släpps för tredje gången, kartlägger de hot som We Effects partnerorganisationer och deras medlemmar utsatts för. Rapporten visar att klimatförändringarna i kombination med storskaliga ekonomiska intressen ökat trycket på mark och naturresurser och att småskaliga bönder som försvarar sin rätt till mark utsätts för hot, våld och i värsta fall mördas.  
 
Rapporten visar att: 

  • Fyra miljöförsvarare mördas varje vecka. År 2020 mördades 331 människorättsförsvarare runt om i världen. Två tredjedelar av dem för att de försvarat sin mark och miljö. Statistiken är den senast tillgängliga. 
  • I Honduras och Filippinerna har kopplingar mellan multinationella företag, den nationella regeringen, rättsväsendet och militären konstaterats när mordfall granskats. Urfolk och kvinnliga bönder är särskilt utsatta. 
  • Möjligheten för organisationerna att verka och påpeka problem har fortsatt att krympa under pandemin. Stater har använt sig av krisen för att införa restriktioner gällande mötes- och yttrandefrihet och ökad övervakning för att tysta oppositionella röster. 
  • Propagandakampanjer i media och sociala medier stämplar organisationerna som upprorsmakare som motverkar tillväxt och utveckling, eller i värsta fall terrorister.  

Trots hot och våld väljer många att fortsätta sitt arbete för klimatet och mänskliga rättigheter. En av dem är klimataktivisten Anabela Lemos, som leder miljöorganisationen Justiça Ambiental, är årets Per Anger-pristagare och medverkar i rapporten. 
 
“Vi kan inte förbli tysta när vi ser orättvisor, ser hur mänskliga rättigheter kränks eller hur vår miljö förstörs”, säger Anabela Lemos.  

EU-kommissionen har nu presenterat ett lagförslag för att få bukt med företags exploatering av natur och människor. I rapporten uppmanar We Effect Sveriges regering att verka för att det nya EU-direktivet förtydligar att företag ska kunna hållas ansvariga för människorättskränkningar i hela värdekedjan, om de inte kan bevisa att de vidtagit åtgärder för att undvika att skadan inträffar. 
 
Mer information:  

  • Läs rapporten här. 
  • Pressbild på Anabela Lemos bifogas.  
  • Per Anger-priset är regeringensinternationella pris för demokrati och mänskliga rättigheter och delas utårligen av Forum för levande historia. We Effect nominerade Anabela Lemos till priset. 
  • Läs Anabela Lemos debattartikel, skriven tillsammans med Anna Tibblin. 
     

Kontakter

Bilder

Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Anabela Lemos. Foto: Edson Artur
Ladda ned bild

Dokument

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye