Ny rapport: Matproduktionen måste förändras
– Nu är det dags för en förändring av vår matproduktion. Dagens matsystem utarmar den biologiska mångfalden samtidigt som många lantbruksföretag tvingas läggas ner, vilket gör naturkrisen än värre och minskar vår livsmedelsberedskap. Regeringen måste nu se över livsmedelsstrategin utifrån dessa parametrar, säger Karin Lexén generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna visar i sin nya rapport ”Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden” hur ett knappt sekel av intensiv livsmedelsproduktion bidragit till både förlusten av biologisk mångfald och till nedläggning av lantbruksföretag runtom i Sverige.
Enligt rapporten är det nödvändigt med en helt ny strategi för livsmedelsproduktion i Sverige. Strategin måste klara både miljömål och matförsörjning och dessutom se till att lantbrukare har goda villkor. Lantbrukaren måste få ersättning i de fall de bidrar med miljönyttor, som exempelvis öppna landskap eller kolinlagring. Samtidigt måste livsmedelskedjan bära kostnaderna för sin miljöbelastning.
Den nya livsmedelsstrategin bör enligt rapporten ha mål som både inkluderar ett rikt odlingslandskap med friska ekosystem och en konsumtion som bidrar till det. Dessutom måste det finnas mål om en mångfald av robusta lantbruk i hela landet och en varierad och balanserad livsmedelskedja.
– När regeringen nu ser över livsmedelsstrategin måste den ta hänsyn till de nödvändiga förändringar som måste till för att värna de ekosystem som lantbruket är beroende av. Om ett meningsfullt och konstruktivt samtal om vägen framåt ska komma till stånd måste målkonflikten mellan ännu intensivare produktion och en frisk natur med livskraftiga lantbruk adresseras, säger Karin Lexén.
Idag blir landskapet i Sverige alltmer likformigt, och förlusten av biologisk mångfald och förlusten av lantbruksföretag går hand i hand. Samtidigt pressas lantbruken av låg marknadsmakt och konkurrens på en global marknad där lägsta möjliga pris på råvara styr, samtidigt som både livsmedelssektor och handel domineras av ett fåtal stora aktörer.
Resultatet blir en sårbar livsmedelskedja där lantbruket har svårt att prioritera biologisk mångfald och hållbarhet så länge det inte erbjuds andra vägar till lönsamhet än fortsatt storleksrationalisering.
– Idag läggs ett lantbruksföretag ner i snitt var 8:e timme. Så kan vi inte ha det. Det skadar både lantbruket, vår livsmedelsberedskap och den biologiska mångfalden, säger Erika Olsson, ordförande Ekologiska lantbrukarna.
Här hittar du rapporten ”Lantbruket, samhället och den biologiska mångfalden”.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum